TBB yönetiminde 8 baro başkanı: İstifa edecekler mi?

TBB Başkanı Sağkan ile birlikte yönetim ve denetimde 8 baro başkanı bulunuyor. Hukuki zorunluğu bulunmasa da başkanların teamül gereği istifa etmeleri bekleniyor. Peki, başkanlar istifa edecek mi?

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 36. Olağan Genel Kurulu tamamlandı. Ankara Barosu eski Başkanı Erinç Sağkan’ın kazandığı seçimlerde TBB Yönetim Kurulu listesi de belirlendi.

Erinç Sağkan’ın yönetim kurulu listesindeki 8 isim yerini korurken, 2 isim delegelerin oylarıyla liste dışı kaldı. Bu isimlerden biri Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız olurken, diğeri Ankara Barosu delegesi İsmail Cumhur Bozkurt oldu.

TBB YÖNETİMİNDE İKİ KADIN

Eski TBB Başkanı Metin Feyzioğlu listesinden seçime giren iki baro başkanı ise listeyi delerek Sağkan’ın listesinden TBB yönetimine girdi. Delegelerin en çok oy verdiği isimler arasında yer alan Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek ve Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, yeni belirlenen yönetim kurulunda görev alacak. Yönetimde bulunan bir diğer isim olan Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suçiçmez ile birlikte yönetimde olan kadın sayısı 2 olarak belirlendi.

TBB YÖNETİM KURULU: 2 KİŞİ LİSTEYİ DELDİ

10 kişiden oluşan TBB Yönetim Kurulu’nda altı baro başkanı yer alıyor. TBB’nin resmi olmayan sonuçlarına göre belirlenmiş yönetim kurulu listesi ise şu isimlerden oluşuyor:

Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Şırnak Barosu delegesi Ali Bayram, İzmir Barosu delegesi Ercan Demir.”

Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu’nda ise bir baro başkanı daha bulunuyor. Delegelerin oyunu alan Yalova Barosu Başkanı Fedai Doğruyol, TBB Disiplin Kurulu’na girdi.

YÖNETİME SEÇİLEN BARO BAŞKANLARI İSTİFA EDECEK Mİ?

Yapılan seçimlerde TBB Başkanı Erinç Sağkan ile birlikte yönetim kurulu ve denetim kuruluna giren sekiz baro başkanının, teamül gereği baro başkanlığı görevlerinden istifa etmeleri bekleniyor. Bu durum hukuki bir zorunluluk doğurmasa da Bursa, Aydın, Aksaray, Siirt, Sinop, Yalova, Trabzon barolarında, başkanların değişebileceği anlamına da geliyor.

AVUKATLIK KANUNU YÖNETİM KURULUNU İŞARET EDİYOR

Baro başkanlarının istifa etmeleri durumunda yerlerine kimlerin, nasıl seçileceği ise tartışma konusu oldu. Çoklu baro düzenlemesiyle Avukatlık Kanunu’na eklenen hükme göre; ayrılan baro başkanının yerine baro yönetim kurulu tarafından, kendi üyeleri arasından, kalan süreyi tamamlamak üzere baro başkanı seçiliyor.

BARO BAŞKANLARINDAN BOŞALAN GÖREV VEKÂLETEN YÜRÜTÜLMÜŞTÜ

Ancak bugüne kadar, TBB başkanlığı veya yönetim kurulu üyeliği ile birlikte baro başkanlığını birlikte yürüten kimse olmadı. Önceki TBB Başkanları Vedat Ahsen Coşar, Metin Feyzioğlu ve Gültekin Uzunalioğlu, TBB görevleri için baro başkanlığından istifa eden isimler olmuştu. Her 3 istifa sonrasında da baro başkanlığı görevi, yönetim kurulunun seçimi ile değil, dönem sonuna kadar baro başkan yardımcısı tarafından vekâleten yerine getirilmişti.

Çoklu baro yasasıyla Avukatlık Kanunu’na eklenen 96/4 hükmü şu ana kadar sadece Samsun Barosunda uygulandı. Dönemin Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, çoklu baro yasa teklifi sürecinde istifa etmişti. Daha sonra yasa yürürlüğe girince, baro başkan vekili, yönetim kurulu tarafından resmi olarak baro başkanı seçildi.

‘BAŞKAN OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULLA SEÇİLSİN’

Hafta sonu yapılan seçimlerde TBB Başkanı seçilen Erinç Sağkan’ın bugün mazbata alacağı ve ardından Ankara Barosu Başkanlığı’ndan istifa edeceği konuşulurken, Sağkan’dan boşalan koltuğa yine Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Kemal Koranel’in düşünüldüğü belirtiliyor.

Bu durum avukatlar arasında da fikir ayrılıklarına yol açtı. Çoklu baro yasasının hükümlerine dayanarak başkanını seçecek olan baro yönetim kurullarının vereceği kararların hukuki ya da meşru kabul edilemeyeceğini savunan Ankara Avukat Hakları Grubu, Ankara Barosu’nda seçimli olağanüstü genel kurul yapılması çağrısında bulundu.

’TEMSİL YETKİSİ 10 AVUKATIN YAPACAĞI OYLAMA İLE GASP EDİLEMEZ’

Yapılan açıklamada, olağanüstü genel kurul yapılarak yeni başkanın seçilmesinin önünde yasal bir engel bulunmadığına dikkat çekilerek, “Ankara Barosu'nun temsil yetkisini tek başına elinde bulunduran 'Başkanlık' makamının 22 bin avukatın iradesi ile değil, 10 avukatın yapacağı oylama ile gasp edilmesi ise asla ama asla unutulmayacaktır. Çoklu Baro Yasası'na karşı çıkılmasına rağmen bazı hükümlerinin benimsenmesi, kanuna karşı duruşun samimiyetini zedeleyeceğinden demokratik olan yolun seçilmesi çağrısında bulunuyoruz” denildi.

BURSA BARO BAŞKANI: TEAMÜL GEREĞİ İSTİFA EDECEĞİM

TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın listesinden yönetime giren Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun ise, yönetim kurulunda yer alan baro başkanlarının istifa etmelerini gerektiren yasal bir zorunluluğun olmadığını söyledi. “İsteyen baro başkanı görevine devam eder, isteyen istifa eder” diyen Altun, teamül gereği kendi adına baro başkanlığından istifa edeceğini açıkladı.

‘BAŞKANLIK SEÇİMİNDE OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULA GİTMEK İÇİN BİR MEVZUAT YOK’

Avukatlık Kanunu’nda görevden ayrılan baro başkanlarının yerine yönetim kurulundan bir ismin seçileceğine yönelik maddenin açık olduğuna dikkat çeken Altun, olağanüstü genel kurul seçeneğinin bir tercih olarak kullanılabileceğini ifade etti. 2022’in ekim ayında yeniden baro genel kurullarının yapılacağını hatırlatan Altun, o süre zarfında olağanüstü genel kurula gidilmesinin çok efektif görünmediğinin de altını çizdi.

Altun, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Olağanüstü genel kurul kararları, yönetim kurullarına aittir. Ama dediğim gibi seçime zaten 10 ay kaldığı düşülürse bu fikir çok mantıklı görünmüyor. Zaten bugün seçim yapmaya karar verseniz en yakın 45 gün sonra yapabilirsiniz. Kaldı ki avukatları 8 ay içerisinde iki kez genel kurula çağırmak da kolay iş değil. Eskiden görevden ayrılan baro başkanları için olağanüstü genel kurul yapma ve başkanı seçme zorunluğu varken bile bir kriter vardı; genel kurula bir yıldan daha fazla zaman varsa olağanüstü genel kurula giderdik ama bir yılın altında kalan sürelerde ise başkan vekili ile idare edilirdi. Şimdi başkanlık seçiminde olağanüstü genel kurula gitmek için bir mevzuat yok. Kendi barom adına konuşacak olursam Bursa’da olağanüstü genel kurul için bir beklenti olmaz.”

BARO BAŞKANLARI ‘ORTAK’ KARAR VERECEK

TBB yönetiminde bulunan diğer baro başkanlarının ise, yapılacak birlik yönetim kurulu toplantısı sonrası bu konuyla ilgili ortak karar alması bekleniyor.

Öyle ki, yönetime Metin Feyzioğlu’nun listesinden giren Siirt Barosu Başkanı Nazım Dilek de hem yönetim kurulu üyeliği hem de baro başkanlığını birlikte yürütmenin zor olabileceği görüşünde. Şu ana kadar bu konuyla ilgili nihai bir karar vermediğini ifade eden Dilek, TBB yönetiminde bulunan baro başkanları ve birlik başkanı Sağkan ile yapılacak toplantı sonrası kararını açıklayacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri