Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, elektrik, su ve doğal gaz faturalarına uygulanan vergilerden 6 ay vazgeçilmesi için hükümete seslendi.
EN ÇOK HARCAMA YAPILAN İKİNCİ KALEM
Palandöken, elektrik, su ve doğal gaz fatura ödemelerinin, tüketim harcamalarında konuttan sonra en çok harcama yapılan kalem olduğunu söyledi.
Esnaf ve vatandaşın fatura ödemelerine destek talebinde bulunan Palandöken "En az 6 ay bu faturalardaki vergilerin alınmaması, hem esnafın hem de vatandaşın üzerinden önemli bir yükü kaldıracaktır" diye konuştu.
"HERKES BİR NEBZE OLSUN NEFES ALSIN"
Palandöken, faturalardaki vergi yükünü hatırlatarak şunları kaydetti: "Faturalarda doğal gazdan yüzde 18 KDV, elektrikten enerji fonu, TRT payı, vergi, KDV olmak üzere yüzde 20 oranında vergi, sudan ise yüzde 40 oranında olmak üzere atık su, çevre temizlik, KDV gibi kalemlerden vergi alınıyor.
Esnafın ve vatandaşın üzerinden en azından 6 ay süreyle bu vergilerin kaldırılması faturaları önemli oranda düşürecek, herkese bir nebze de olsa nefes aldıracaktır."
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK?
Bu arada milyonları ilgilendiren borç yapılandırması Meclis'ten geçerek kanunlaştı ve 17 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlandı.
Düzenleme kapsamında Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılacak.
-Tüm vergi borçları, SGK primleri, idari para cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları.
-İl özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi dahil diğer vergiler, su atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif hizmetlerden olan alacaklar.
-Yükseköğrenime ilişkin borçlar.
-Taşınmaz kültür varlıkları korunmasına dair katkı payları.
-TOBB, TİM, TESK, TÜRMOB, Barolar Birliği gibi kurumlara olan aidat borçları.
-KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklanan borçlar ile aidat borçları.
-OSB’lerin kredi borçları.
-İl özel idare, belediye, bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50 sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin irtifak hakkı kiralama işlemleri alacakları.
-Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları.
-Kalkınma Ajanslarının İl Özel İdareleri, sanayi odalarından olan alacakları ile TSE hizmet bedeli alacakları.