Normalleşmede karantina tedbiri ilk olarak tatil beldelerinde kaldırıldı. Belediye başkanlarının ‘Gelmeyin’ çağrılarına, uzmanların ‘Gevşemeyelim’ uyarılarına rağmen 36 ay ötelemeli tatil kredisiyle vatandaş teşvik edildi. Ancak turizmi açan devlet, riske karşı önlem almayınca vakalar yeniden binin üstüne çıktı. Vahim tablonun sorumluluğu ise ‘kurallara uyulmadı’ denilerek tatilciye yüklendi.
Mart ayından bu yana ‘önlem yorgunu’ olan vatandaşlar, zordaki ekonomiyi canlandırmak amacıyla haziran ayında hayata geçirilen tatil paketleriyle plajın yolunu tuttu. Kamu bankalarıyla anlaşma yapan seyahat acentelerine tatil paketi satın almak için başvuranlara 10 bin TL’ye kadar 6 ay ödemesiz 36 ay vade ile finansman imkanı sunulmuştu.
Söz konusu kredinin bir ve ikinci taksitlerinin de firma ve banka tarafından ödenmesi kararlaştırılmıştı. Çok tartışılan normalleşme sürecinde de ilk önce tatil kentlerine yönelik şehirlerarası kısıtlama kaldırılmıştı. Bu süreçte birçok beledeyi başkanı ve yerel yönetici, büyükşehirlerde yaşayan vatandaşlara “Gelmeyin” çağrısında bulunurken, tatil yerlerinde sosyal mesafe ve maske unutuldu, vaka sayıları uzun süre sonra bin barajını yeniden aştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Yeni hasta sayısındaki yükselme ciddi. İki gün arasındaki fark ilk kez bu kadar belirgin. Bayram ve tatildeki temas ortamının ağır sonuçlara yol açmasını önlemeliyiz. Hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. Tedbirde birliğe ihtiyacımız var. Kolaya kaçarsak, zoru birlikte yaşarız. Her adımda risk mesafesini ayarlayın. Mücadeleyi hastalığa yakalanmış olanlara bırakmayın. Tedbir alın” uyarılarında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Sinan Adıyaman ise “Hızlı biçimde yayılıyor ama Sağlık Bakanlığı mücadeleyi tamamen yurttaşlara bırakmış durumda” ifadelerini kullanmıştı. Vaka sayıları ve hastanelerdeki doluluk oranları kritik eşiği aşınca salgın yönetiminde yeni kararlar alındı. Sağlık Bakanlığı, evde tedavi sürecini yaygınlaştırdı, sadece durumu ağır olan kişilerin hastanelerde tedavi edileceği belirtildi. İçişleri Bakanlığı da 81 ile gönderdiği genelge ile pandemi kurallarına uyumun denetlenmesi konusunda daha hassas olunacağını vurguladı.
ARTIK DAHA FAZLA BULAŞIYOR
Olumsuz seyreden süreçte Bilim Kurulu ise ilk ders zili için karamsar mesajlar vermeyi sürdü. Özelde 17 Ağustos, devlette ise 31 Ağustos’ta açılacağı duyurulan okullarda eğitimin başlangıç tarihinin vaka sayılarındaki artış nedeniyle ertelenmesi gündeme geldi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel “Vaka sayıları, tatil beldelerinden gelen insanların bulaştırmasıyla artarsa eğer okulların açılmasıyla ilgili yeni kararlar alınabilir” dedi.
Yamanel, Türkiye’nin R değerine (virüs bulaştırma katsayısı) ilişkin “R değeri 1’in altına inmişti. Son artışlar ile R değeri 1’in üzerine çıktı. R değerinin 1’in üzerine çıkması demek yayılımın artışını gösteren bir durum. Şu an da ikinci pik riski söz konusu değil ama 5-10 günlük periyot çok önemli. Eğer tatil beldelerinden bir yayılım söz konusu olursa o zaman birinci pikin üzerine ikinci artış da söz konusu olabilir” diye konuştu. Yamanel ayrıca sonbaharda görülen mevsimsel grip ile koronavirüsün karıştırılabileceğini de dikkat çekti.
PLAJA AKIN SALGIN ÖNCESİNDEN DAHA FAZLA
Çanakkale Boğazı ile adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan bir firma, arefe günü ve dört günlük bayram tatilinde toplamda 2 bin 38 feribot seferiyle 102 bin 407 araç taşıdı. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda feribot ile 92 bin 901 araç taşınırken, bu yıl taşınan araç sayısı 9 bin 506 arttı. Rakamlar, virüse rağmen tatile çıkanların sayısının arttığını ortaya koydu.
Karar