ABD Başkanı Trump, eski başkan Jimmy Carter'ın ölümü nedeniyle 20 Ocak'taki yemin töreninde Amerikan bayraklarının yarıya indirilmesi kararına tepkili. Daha önce Nixon'un istisna yaparak bir günlüğüne bayrakları yukarı çektiği biliniyor. Öte yandan Trump'un "sus payı" davasında yeni gelişme yaşandı.
Bayrakların yarıya indirilmesi, Başkan Joe Biden tarafından, 29 Aralık'ta 100 yaşında hayatını kaybeden eski Başkan Jimmy Carter'ın anısına emredilmişti. ABD bayrak yasasına göre, bayraklar mevcut veya eski bir başkanın ölümünün ardından 30 gün boyunca yarıya indirilmeli ve bu süre 28 Ocak'a kadar uzatılmalıdır.
"HEPSİ SERSEMLEMİŞ DURUMDA, ÜLKEMİZİ SEVMİYORLAR"
Russia Today'ın haberine göre Trump, Cuma günü yayınladığı bir açıklamada Demokratları, yemin töreni sırasında bayrakların yarıya indirilmesinden memnun olmakla suçladı ve bunun vatanseverlik eksikliğini yansıttığını ileri sürdü:
"Demokratlar, Yemin Törenim sırasında muhteşem Amerikan Bayrağımızın potansiyel olarak 'yarıya indirilmesi' konusunda 'hepsi' 'sersemlemiş' durumda," dedi. "Bunun çok harika olduğunu düşünüyorlar ve bundan çok mutlular çünkü aslında Ülkemizi sevmiyorlar, sadece kendilerini düşünüyorlar."
"BAŞKANLIK YEMİNİ'NDE BAYRAKLARIN YARIYA İNDİRİLMESİ BİR İLK"
Trump, ABD bayraklarının başkanlık yemin töreni sırasında yarıya indirilmesinin "ilk kez" olacağını iddia ederek , "Kimse bunu görmek istemez ve hiçbir Amerikalı bundan mutlu olamaz" dedi.
ABD'de eski Başkan Richard Nixon, Ocak 1973'te ikinci kez yemin ettiğinde bayraklar yarıya indirilmişti. Nixon, eski Başkan Harry S. Truman'ın ölümünün ardından bayrakların yarıya indirilmesini emretmişti.
DAHA ÖNCE NİXON BİR GÜNLÜĞÜNE BAYRAKLARI YUKARI ÇEKTİ
Tarihsel olarak, 30 günlük yarı personel döneminin geçici olarak görevdeki başkanın takdirine göre ayarlandığı durumlar da olmuştur. 1973'te, eski Başkan Lyndon B. Johnson'ın ölümünün ardından Nixon, Vietnam'dan dönen Amerikan savaş esirlerini onurlandırmak için bayrakların bir gün boyunca yukarı çekilmesini emretti ve ardından yas dönemini devam ettirmek için bayrakları tekrar indirdi.
Trump daha önce bayrakların indirilmesi uygulamasından memnuniyetsizliğini dile getirmişti. 2018'de, Senatör John McCain'in ölümünün ardından, bayraklar halkın tepkisi üzerine tekrar indirilmeden önce kısa bir süreliğine tam kadroya geri döndürüldü.
KARARI GÖZDEN GEÇİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORLAR
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Trump'ın açıklamalarına yanıt vererek, Biden yönetiminin yemin töreni sırasında bayrakların yarıya indirilmesi kararını yeniden gözden geçirmeyi düşünmediğini belirtti.
SUS PAYI: AĞIR SUÇTAN HÜKÜMLÜ İLK BAŞKAN
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir yargıç, seçilmiş Başkan Donald Trump'ın sus payı davasındaki cezasını, Beyaz Saray'a dönmesine bir haftadan biraz fazla bir süre kala, 10 Ocak'a erteledi. Yargıç, Trump'ın hapse atılmayacağını belirtti.
Öte yandan, bu gelişme Trump'ın ağır suçlardan hüküm giyerek göreve gelen ilk başkan olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.
Trump'ın duruşmasına başkanlık eden Yargıç Juan M. Merchan, yazılı bir kararla Trump'ı şartlı tahliye olarak bilinen ve sanığın yeniden tutuklanacağı bir olaya karışmaması halinde davanın düşürüldüğü türden bir cezaya çarptıracağının sinyalini verdi.
Merchan, Trump'ın başkanlık dokunulmazlığı gerekçesiyle ve Beyaz Saray'a dönecek olması nedeniyle davayı düşürme talebini reddetti.
Yargıç, Trump'ı "cezalandırmak için hiçbir yasal engel" bulmadığını ve 20 Ocak'ta yemin etmeden önce Trump'ı cezalandırmanın "görevi" olduğunu söyledi. Trump Mayıs ayında 34 kez ticari kayıtlarda tahrifat yapmaktan suçlu bulunmuştu. Söz konusu suçlamalar, Trump'ın 2016'daki ilk kampanyasının son haftalarında porno oyuncusu Stormy Daniels'a yapılan sus payı ödemesini gizleme planıyla ilgiliydi.
TRUMP'IN "SUS PAYI" DAVASINDA YENİ GELİŞME
Öte yandan Trump'ın "sus payı" davasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. New York Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan, ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın suçlu bulunduğu "sus payı" davasında cezanın 10 Ocak'ta yapılacak duruşmada verileceğini duyurdu. Merchan, Trump'ın duruşmaya sanal ortamda veya bizzat katılabileceğini belirtti.
10 OCAK'TA CEZA BELİRLENECEK
Yargıç Merchan, yayımladığı yazılı kararında "Sadece bu meseleye kesin bir çözüm getirilerek adaletin çıkarları gözetileceğini" kaydederek, Trump'ın 10 Ocak'ta yapılacak duruşmada cezasının belirleneceğini bildirdi. Merchan, kararda, hapis cezası yerine Trump’a bir daha tutuklanmaması durumunda davanın düşürülmesini öngören koşullu tahliye cezası vereceğini ima etti.
"DAVA DÜŞÜRÜLMELİ" TALEBİNE RED
Yargıç Merchan'ın bu kararı, 20 Ocak’ta devir teslim töreni ile Beyaz Saray’a çıkacak olan Trump’ın ağır suçlardan hüküm giyerek göreve başlayan ilk başkan olma yolunda olduğu şeklinde değerlendirildi. Trump'ın avukatları, 4 Aralık 2024'te Yargıç Merchan'a resmi başvuruda bulunarak müvekkilleri aleyhindeki davanın düşürülmesi gerektiğini belirtmişti. Ancak Merchan, seçilmiş başkanın davasının düşürülmesi başvurusunu reddederek Trump'ın sus payı mahkumiyetinin geçerli olduğuna hükmetmişti.
"SUS PAYI" DAVASI NEDİR
Donald Trump, Manhattan Bölge Savcılığınca 18 Mart 2023'te yetişkin filmlerinde oyunculuk yapan Stormy Daniels'e 2016'daki seçimler sırasında yasa dışı "sus payı" ödenmesiyle ilgili soruşturma kapsamında büyük jüri tarafından yargılanması için suçlanmıştı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Trump, 15 Nisan 2024'te New York'ta yargılanmaya başlanmış, 6 hafta süren duruşmalar sonucunda 31 Mayıs'ta mahkeme jürisi tarafından hakkındaki 34 suçlamanın tamamından suçlu bulunmuştu.
ABD Yüksek Mahkemesi, 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için Trump'ın "bazı konularda dokunulmazlığı"nın bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla Trump'ın resmi eylemleri nedeniyle kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna ancak bu dokunulmazlığın, özel davranışları için geçerli olmadığına karar vermişti.
Bunun üzerine New York Mahkemesi Yargıcı Juan Merchan, yaptığı yazılı açıklamada, 18 Eylül'de cezasının açıklanması beklenen Trump'ın "sus payı" davasının 5 Kasım ABD Başkanlık Seçimleri sonrasına, 26 Kasım'a ertelendiğini duyurmuştu.
Trump hakkındaki, 2020 seçimlerine müdahale ve devlete ait gizli belgeleri saklama suçlamalarından açılan diğer iki federal dava da, 5 Kasım seçimlerinden zaferle çıkmasından sonra Özel Yetkili Savcı Jack Smith tarafından sonlandırılmıştı.
Georgia'da açılan eyalet düzeyindeki diğer bir seçimlere müdahale davası da dondurulmuştu. Trump'ın suçlu bulunduğu sus payı davasından para cezası ile 4 yıla kadar hapis öngörülüyordu.