Turkcell’in kurucu 3 ortağından birisi olan Çukurova Grubu patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Turkcell’in yönetimindeki tüm hakkını kaybettiği ortaya çıktı. Duyumlara göre, 2014 yılında Ziraat Bankası’ndan üç yılı ödemesiz 10 yıl vadeli kredi çeken Karamehmet borcunu ödeyemeyince, Turkcell yönetim kurulunda tek sandalyeye düşen ama yönetimde kritik önemi olan temsil hakkını da kaybetti. Bu nedenle Turkcell yönetimindeki son Çukurova Holding temsilcisi olan Avukat Tuvan önceki gün istifa ederken, yerine Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın geldi.
Hüseyin Aydın, Turkcell’in karmaşık hisse yapısı nedeniyle bir nevi ‘altın hisse’ görevini üstlenen Çukurova Telecom hisselerini temsilen şirketin yönetimini üstlenecek. Bu gücü ise 2014 yılında Çukurova’ya açılan ve ilk taksit ödemesi 2017 yılında başlamasına rağmen yaklaşık iki yıldır ödenmeyen 1.6 milyar dolarlık (artı faizler) krediden alacak.
Çukurova Holding söz konusu kredi karşılığında Ziraat Bankası’na elinde tuttuğu Turkcell ve Kuzey Irak’ta petrol çıkaran Genel Energy hisselerini teminat vermişti.
Son değişikliğin ardından Turkcell’in toplam yedi yönetim kurulu üyesinin 5’i kamu ve AKP geçmişi olan üyelerden oluştu. Yönetim Kurulunda SPK 3 üye ile temsil ediliyor. Buna ek olarak yönetim kurulu başkanı çoğunlukla seçildiği için Türk tarafının oylarıyla belirleniyor.
Geri kalan ortaklardan ve şirketin asıl sermaye sahiplerinden İsveçli TeliaSonera bir, Rus Alfa Grubu bir ve Türk Çukurova Grubu bir sandalyeyle temsil ediliyor-du. Son değişiklikle Hüseyin Aydın, kamu tarafından atanmayan gerçek sermayedar olarak Turkcell yönetiminde koltuğa sahip oldu.
Çukurova Holding tarafından ödenemeyen 1.6 milyar dolarlık kredi bugüne kadar tek bir bankanın, tek kredi kullanıcısına sağladığı en büyük kredilerden biri. Bu rekor kredi teknik olarak 2017 Ekim ayından itibaren ‘yakın izlemedeki alacaklar’ olarak takip edilen standart dışı kredi konumuna düşmüş durumda. Kredinin iki yılı aşkın süredir ödenmemesi nedeniyle bu alacağın ‘batık kredi’ olarak sınıflanmasını gerektiriyor. Buna karşın Ziraat Bankası bugüne kadar kredinin batık olduğu ve teminatlara el koyma başlayacağına yönelik bir açıklama yapmadı. Bankanın denetçi raporundan oluşan bilanço dipnotlarında bile bu konuya hiç değinilmedi.
Diğer taraftan, Çarşamba günü Reuters’ta yer alan yer alan habere göre [3], Çukurova Grubu 2017’den beri gerçekleştirilemeyen taksit ödemelerini bu yıl da yapamayacak. Kredinin bu yıl Temmuz’da gelecek üçüncü taksidinin ödenmeyeceği daha şimdiden netleşmiş durumda.
Haberde Çukurova’nın bugüne kadar sadece faiz ödemelerini yerine getirebildiği kaydedilirken, 2017’de başlayan anapara geri ödemelerinin halen yapılmadığı vurgulandı. Ayrıca Çukurova’nın Ziraat Bankası’yla yeniden yapılandırma görüşmeleri başlatmak istediği belirtildi.
Ziraat Bankası konuyla ilgili sessizliğini korurken, banka krediyi yapılandırmaya yanaşmaması durumunda Ziraat Bankası Turkcell’in resmi ortağı haline gelecek.
İddia İhalesi Kaan Terzioğlu'nun Başını Yedi
Akşam saatlerinde yayılan haberlere bakılırsa, bütün bu olaylara paralel olarak 2015 yılında Genel Müdürlük koltuğuna oturan Kaan Terzioğlu da, 25ci yıl kutlamalarının hemen arkasından görevinden ayrıldı. Yerine gelecek kişi için 1 isimden bahsediliyor. Ancak Turkcell henüz borsaya bu konuda bir açıklama yapmamış durumda.
İddaa ihalesi, Demirören Medya Grubu ile Turkcell’i karşı karşıya getirmiş, ihaleden sonra patlak veren kriz çözülemeyince ipler kopma noktasına gelmişti. Turkcell’in, başta Hürriyet olmak üzere Demirören Medya Grubu’na yeni reklam kampanyası vermeme kararı gün yüzüne çıkmıştı. Demirören’in de Turkcell ile yapılan ortak projelerin bitirilmesi talimatı verdiği ifade edilmişti. Bu krizden sonra Saray'ın müdahalesinin geleceği belirtiliyordu.