Türkiye “Borofen” ile Dünya Ekonomisine Damga Vurabilir mi?

Işın Erenoğlu

Bütün bilim dünyası, üstün özellikleriyle kendine hayran bırakan, yeni malzeme “Borofen” ile heyecan verici bir geleceğe adım attı. 

 

Aslında amacım, son dönemde kuvvetli ve esnek yapısıyla projelerde sık kullanılan, çelikten 200 kat daha güçlü olan “Grafeni” yazmaktı. Grafen oda sıcaklığında iyi bir iletken ve elektronik verinin depolanmasıyla ilgili çalışmalarda yer alıyor[2]. Amaç bilgisayarların boyutlarını küçültürken, daha hızlı ve güçlü çalışmalarını sağlamak, uzay çalışmalarında ilerlemek. 

Fakat grafeni araştırırken, ondan katbekat üstün olan ve grafenin pabucunu adeta dama atan, yepyeni mucize malzeme “Borofen” ile tanıştım. Dolayısyla Borofeni kaleme aldım.

Borofen nedir?

Bor elementinin tek katmanlı atomuna borofen deniyor. Borofen yeni nesil teknolojik projelere damgasını vuracak, super kuvvetli, super esnek ve super iletken mucize malzeme olarak kabul ediliyor! Üstelik bu tek katlı bor atomları değişik kristal yapılarda olabildiği için, kimyacıları kendine hayran bırakarak çalışma alanında inanılmaz çeşitlilik sunuyor. Fizikçilerse, onun algılama özelliği (sensör) üzerinde çalışıyorlar[1].

 

Peki Borofen nasıl bulundu?

Fizikçiler, 1990’lı yıllarda ilk olarak, bor atomlarının tek katmanlı formunun nasıl olacağının bilgisayar simülasyonunu yaptılar. Ancak bu mucize malzeme, 2015 yılına kadar kimyasal buhar biriktirme ile sentezlenemedi[3]. Bu işlemde, bor atomlarının sıcak gazı, soğuk saf gümüş yüzeyde yoğunlaştırılıyor. Borfene eşsiz özelliğini kazandıran ise, bor atomlarının bağlanırken büyük bir kısmının dörtlü yada beşli atomlar olarak bağlanması ve aralarında boşlukların oluşmasından kaynaklanıyor. Kimyacıları heyecanlandıran, bu boşlukların yerinin değişimi sayesinde birçok farklı çeşidinin üretilerek, çok geniş ve farklı alanda kullanılabilecek olması. Dolayısıyla Borofen, daha güçlü ve esnek yapısıyla çeşitlilik sunarak, grafene nazaran üstünlük sağlıyor. Diğer taraftan, çok hafif, reaktif ve super iletken bir malzeme. Elektriği ve ısıyı çok iyi iletiyor. Dolayısıyla, lityum, sodium ve magnezyum pillerde kullanılarak, çok yüksek kapasiteye sahip hafif pillerin üretimini mümkün kılıyor. Yani yeni nesil uzun menzilli elektrikli arabalar yolda diyebiliriz. Uygulama alanlarına bakacak olursak; yeni elektronik devre elemanlarından, uçak ve uzay teknolojisine kadar çok geniş bir alanda trilyon dolar mertebesinde yeni bir ekonomik değer yaratma potansiyeli var. Borofen sayesinde, gelecekte depolanabilir elektrik enerjisi kullanımı artacak. Ayrıca borofene hidrojen atomları kolayca yapışabildiği için, insanlığın su tabanlı enerji çevrimlerinde yeni bir çağa gireceği tahmin ediliyor. 

Borofeni sadece mucize bir malzeme olarak görmekten çok, kullanılacağı tüm sektörlerde yerli ürünlere küresel pazarda üstünlük sağlayacak yeni bir ekonomi olarak bakmak gerekir!

Dünyanın en değerli cevherlerinin üzerine oturan Türkiye ve coğrafyasının, neden sürekli bir kargaşa içinde olduğunu anlamak zor olmasa gerek! Roket hızıyla yaklaşan su kıtlığı ve küresel ısınmayı masada en ciddi tehdit gören insanlığın, borofen’e nasıl ihtiyaç duyacağını, hatta belki muhtaç olacağını bir düşünün… Diğer taraftan, Türkiye’nin dünyadaki bor madeni rezervinin %72’sine sahip olduğunu hatırlayalım. Türkiye ekonomisinin düze çıkması, hatta belki dünya ekonomisinde söz sahibi olması için, bor rezervimiz ve borofen endüstrisi altın anahtar olabilir. Bu nedenle, öncelikle Türkiye’de, borofen araştırma merkezlerinin kurulması ve endüstriyel uygulama hedefiyle çalışılması gerekir. Diğer önemli nokta ise, borofen ile ilgili farklı alandaki binlerce uygulama patentinin alınarak, ileriki yıllarda uygulamaların sadece madencisi olmakla yetinmektense, katma değerli gelir sahibi olmalıyız!!! 

Gelecek, değerlerinin farkında olan usta ellerde şekillenir…
 

Referanslar: 

https://www.haberler.com/dunya-bor-rezervlerinin-yuzde-72-si-turkiye-de-2-haberi/ 

[1]https://www.technologyreview.com/s/613267/borophene-the-new-2d-material-taking-chemistry-by-storm/ 

[2] https://www.fastcompany.com/3016737/graphene-really-may-be-the-secret-to-post-silicon-chips?position=1&campaign_date=04032019 

[3] https://arxiv.org/abs/1903.11304