Türkiye İkinci Vatanı

Erkan Sevinç'in yeni yazısı...

Çeşme’nin her geçen yıl çıtasını yükselten efsane festivali Enrico Macias’ı ağırladı. Macias Cezayir asıllı bir Fransız. 1938 doğumlu. Babası Arap-Endülüs müziği türü olan Maluf kemancısı olan Macias, 15 yaşındayken daha sonra kayınbabası olacak olan Cheikh Raymond Leyris'in orkestrasında çalmaya başladı.

1961 yılında, Cezayir Bağımsızlık Savaşı kızışırken, Yahudi ve Avrupa kökenliler genellikle Fransa'nın yanını tuttular, bu nedenle de bağımsızlık yanlılarının tepkisini çektiler. 22 Haziran 1961'de kayınbabası Cheikh Raymond Leyris bağımsızlığa karşı olduğu ve Fransa'nın yanını tuttuğu için öldürüldü. Bunun üzerine şarkıcı 29 Temmuz 1961'de karısı Suzy ile Cezayir'den ayrılıp Fransa'ya gitti.

Fransa'ya geldikten kısa bir süre sonra Paris'e yerleşen Macias, önceleri Arap Maluf parçalarını Fransızcaya çevirip söylemeyi denedi. Daha sonra yeni Fransızca parçalar yaparak kafelerde ve kabarelerde seslendirmeye başladı. Genel olarak Fransa'da Arap-Endülüs müziğinin, Arap-Musevi müziğinin bir yorumcusu olarak tanındı. Bu dönemde adını Gaston Ghrenassia'dan 'Enrico Macias'a çevirdi.

1962 Yılında Cezayir'den Fransa'ya gelirken gemide bestelediği "Adieu mon pays /Hoşçakal ülkem adlı parçayı yayınladı. Parçayı TV'de seslendirmesi parçanın bir günde Fransa'da tanınmasını sağladı. Bunun sonucu olarak ilk Fransa turunu 1963'te Paola ve Billy Bridge'in alt şarkıcısı olarak yaptı. 1964 Yılında da Türkiye, İsrail ile Yunanistan'da ilk yurt dışı dinletilerini verdi. Bunu Güney Avrupa ülkelerindeki, Sovyetler Birliği, Japonya ve daha sonra ABD ile Kanada'daki dinletileri izledi. Şarkıları daha çok Fransızca konuşulan ülkelerde ve eski Fransız sömürgelerinde tutuldu. Türkiye'de birçok şarkısı özellikle 60lı ve 70li yıllarda Fecri Ebcioğlu ve Sezen Cumhur Önal'ın yazdığı sözlerle popüler oldu.

İsrail'e olan sevgisi, desteği ile bilinen Enrico Macias, 14 Şubat 2007'de Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağcı Nicolas Sarkozy'yi desteklediğini açıklayıp herkesi şaşırttı. Sol görüşlü olarak bilinen şarkıcı, bu desteğinin nedeni olarak sosyalist aday Ségolène Royal'in İsrail ile Hizbullah'ı eşit düzeyde görmesi olarak açıkladı.

Macias’a sesi şimdilerde kulağa biraz "kart" gibi gelse ve sık sık detone olsa da “Fransızca sözleri tane tane, net ve rahat anlaşılır şekilde söyleyen şarkıcı” diyorlar. Şarkılarının belirli tema ve konuları var. Memleket hasreti, unutulamayan hüzünlü anılar, asla vazgeçilemeyen kadınlar, dünya barışı, insanlığa bağlanan umut, sevgiye ve iyimserliğe olan bağlılık, babanın oğluna öğütler vermesi gibi.


Sinemada bizde “Evlere Şenlik”adıyla gösterilen “La Verite si je mens” de ihtiyar ve zengin bir yahudiyi başarıyla canlandırdı. Vakti zamanında Erkan Özerman organizasyonuyla Ajda Pekkan’la Olympia’da konserler vermiştir. Bu arada Çeşme Festivali 2023’de uluslararası starları Çeşme ile buluşturan ismin yine Özerman olduğu bilgisini de verelim.

Ajda Pekkan Vogue Icon’a verdiği röportajda 60 yıllık sanat kariyerindeki en unutulmaz sahne performansını “Tabii ki 1976 yılında Enrico Macias ile 25 gün boyunca sahne aldığım Paris’teki Olympia. Şimdi olsa herhalde titrerdim, bacaklarım tutmazdı. Ne cesaretmiş bendeki… Philips ailesinden çıkmıştı bu fikir. Onlar Cezayirliydiler. Her Pazar onlarla Saint-Germain-des-Prés’deki bir Cezayir restoranına yemeğe giderdik. Bir gün yemek yerken akıllarına benimle Olympia sahnesinde en çok uyum sağlayabilecek kişinin onlar gibi Cezayirli olan Fransız şarkıcı Enrico Macias olabileceği akıllarına gelmiş. İkimizin de şark bir havası olduğu için. İnanamamıştım, rüya gibiydi.Türkiye’den çok daha farklı. Sahneye çıkmadan yarım saat önce hazırlıklar başlıyor, önce şan dersiyle ses ısıtılıyor ardından giyinip sahneye çıkıyorduk.Erkan Özerman’a da buradan sevgilerimi sunuyorum” sözleriyle anlatıyor.

Çeşme konserini Türkiye’de ‘Hoş Gör Sen’ olarak bilinen “On S'embrasse Et On Oublie” şarkısını Türkçe ve Fransızca seslendirerek tamamlayan Macias kuliste Çeşme’yi çok sevdiğini belirtti ve Ajda Pekkan’la çalışmaya neden devam etmediği sorulunca “Ajda Pekkan’ın bana ihtiyacı yok, o zaten çok büyük bir sanatçı” dedi.

Bu arada Enrico Macias’a bu yıl başlarında “Uluslararası Başarı ve Onur Ödülü İstanbul’da takdim edildi.Ödülü meslekte 60.yılını kutlayan efsane sanatçıya Orhan Gencebay verdi.Son sözler Macias’tan

“Türkiye benim ikinci vatanım.1962’den bu yana beraber çalıştığım Erkan Özerman’a teşekkür ediyorum. Kendisi meslek hayatımdaki en büyük desteğimdir. 22 yıl evvel Paris’te, 35 sanatçının katıldığı İzmit depremi için yaptığımız konseri Kahramanmaraş depremi için de organize edeceğiz. Bütün dünya ülkeleri reklamlarını sanatçılarıyla yapıyor.Örneğin Amerikalılar, Angelina Jolie ve Madonna ile yapıyor.Kültür Bakanlığı’na sesleniyorum.Türkiye’de dünya çapında starlar var”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri