AKP’nin çiftçiliğe vurduğu darbe nedeniyle Türkiye’de ekilemeyerek boş bırakılan tarım arazileri her geçen gün artarken, ülke tarihinde ilk kez Sudan’dan 99 yıllığına tarım arazisi kiralanması TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda tartışma yarattı.
İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı Tüzüğü’nün onaylanmasına ilişkin yasa teklifi TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi.
Muhalefet, sebze fiyatlarındaki rekor artıştan, mercimekten kuru soğana pek çok ürünün ithal edilmesine, tarımda yaşanan sorunları toplantıda gündeme getirdi.
Bir süre önce gündeme geldiğinde tepkilere neden olan Sudan’dan tarım arazisi kiralanması kararı da tartışmalara neden oldu.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, 2018 yılında 3 milyon 697 bin hektar alanın nadasa bırakıldığına dikkati çekerek, “Burada üretim yapsak, Sudan’dan arazi kiralamaya gerek kalmayacaktı” dedi.
‘ULVİ DÜŞÜNCE’ SAVUNMASI
Komisyonun AKP’li Başkanı Yunus Kılıç, bu eleştiriye, “Sudan meselesine sığ bakıyorsunuz. Bu, Türkiye’nin ulvi düşüncesine örnektir. Teknolojik üretimi olmayan yerlere yardımcı olma gayretidir bu” sözleriyle karşılık vermesi dikkati çekti. CHP’li Aygun da “Kendi çiftçiniz aç iken, Sudan’ı düşünüyorsunuz” diye tepkisini sürdürdü.
İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı Tüzüğü’nün onaylanmasına ilişkin yasa teklifinin gerekçesinde “Türkiye’nin sahip olduğu potansiyeli İslam Gıda Güvenliği Teşkilatı üyelerine aktarması ve destek olması” hedefinden bahsedildiğini vurgulayan Aygun, “17 yıllık AKP iktidarında Türkiye’nin artık sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konusunda potansiyeli yok edilmiştir. Bu yüzden üye ülkelere bu konuda destek vermesi mümkün gözükmemektedir” dedi.
Aygun, Türkiye’nin 3 milyon 697 bin hektar alanı nadasa bırakırken, Sudan’dan arazi kiralamasının “abesle iştigal olduğunu” savundu.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da Komisyon Başkanı Kılıç’ın açıklamasına, “Suriye, Sudan, İslam İşbirliği ülkeleri derken; kendi çiftçimizi yok sayıyorsunuz” diye tepki gösterdi.