Türkiye, 47 Avrupa ülkesi arasında alkollü içki tüketiminde sonuncu, alkollü içkilerden alınan vergi yüzdesi bakımından üçüncü sırada. Türkiye'de alkollü içkilerden alınan vergilerin giderek artmasıyla yurttaşların sahte içkiye yönelmesi ve bu sebeple yaşamını yitirme oranı da giderek artıyor.
Son olarak, alkollü içkilerden 2020 yılında tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV), aralarında İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın da bulunduğu 7 ayrı bakanlığın bütçelerinden fazla olduğu ortaya çıkmıştı.
ÖLÜMLER ARTIYOR
Türkiye'de 1-29 Aralık'ta sahte içki zehirlenmesi sonucu 84 kişi hayatını kaybetti.
Sahte içki zehirlenmesi vaka sayısında artış gözleniyor. Son olarak bugün Antalya ve Maraş'ta 1'er kişi yaşamını yitirdi.
EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL’DA
1-29 Aralık'ta 22 ilde sahte içki sonucu ölüm vakaları görüldü. En çok vakanın görüldüğü il İstanbul oldu.
İstanbul Valiliği'nden 17 Aralık'ta yapılan açıklamada, son dönemde sahte alkol zehirlenmesi nedeniyle 11'i yabancı 22 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu açıklamanın ardından dün Esenyurt ilçesinde 1 kişi daha yaşamını yitirdi.
İstanbul'dan sonra sahte içkiden en çok ölüm vakası Mersin'de görüldü. Kentte aralıkta sahte içkiden zehirlenme şüphesiyle 10 kişi öldü, sahte içkiden zehirlenen 11 kişinin tedavisine devam ediliyor.
Gaziantep'te 8, Maraş'ta 5 kişi sahte içki zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti.
Antalya, Sivas ve Tekirdağ'da 4'er, Sakarya ve Konya'da 3'er, Ankara, Kocaeli, Ordu, Yalova, Erzincan, Aksaray ve Zonguldak'ta 2'şer kişi sahte içkiden zehirlenerek yaşamını yitirdi.
Muğla, Adıyaman, Eskişehir, Tokat, Uşak ve Aydın'da da sahte içki nedeniyle 1'er kişi öldü.