Türkiye'de Üç Yılda 2 Bin 397 Gazetecinin Basın Kartı İptal Edildi

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 157’nci sırada.

Türkiye’de 10 bin gazeteci işsiz, 142 gazeteci cezaevinde, yüzlerce gazeteci hakkındaki adli davalar ve tazminat davaları görülmeye devam ediyor.

Gazeteciler, bu sorunların dışında bir başka büyük problem yaşıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın CHP milletvekilleri Atilla Sertel ve Sezgin Tanrıkulu’nun ayrı ayrı verdiği soru önergelerine verdiği yanıtlara göre son üç senede 2 bin 397 gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi.

29 Kasım 2018’de 15 bin 202 olan sarı basın kartı sahibi sayısı, Nisan 2019’da 14 bin 759’a geriledi.

GAZETECİ NEVZAT ONARAN’IN BASIN KARTI MÜCADELESİ

Gazeteci Nevzat Onaran da sarı basın kartı iptal edilen gazetecilerden biri. 2016 senenin Haziran ayında basın kartı iptal edilen Onaran, 8 Aralık 2016’da o zamanki adı Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı aleyhine dava açtı.

Ankara 2. İdare Mahkemesi ardından da bir üyenin muhalefet şerhine rağmen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi otuz yıldır gazetecilik yapan Onaran’ın daha evvel yargılandığı bir davayı gerekçe göstererek davayı reddetti.

ONARAN: TÜRKİYE KANUN DEVLETİ OLSA KARTIM İPTAL EDİLMEZDİ

Nevzat Onaran, “İptal edildiğinde sürekli basın kartı sahibiydim. Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şube Başkanı olduğum 1999 senesinde Şanar Yurdatapan’la birlikte ‘Düşünceye Özgürlük’ kampanyası nedeniyle yargılandığım için kartım iptal edildi.

Adli sicil kaydım olmadığı halde adli arşivden sildirilmesini istediler. Halbuki benim infazım gerçekleşmişti.

Üstelik bu davayla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığım davayı da seneler önce kazanmıştım.

3 bin Euro da tazminat tarafıma ödenmişti. Ama bu dava gerekçe gösterilerek sarı basın kartından mahrum kaldım.

Eğer Türkiye kanun devleti olsaydı sarı basın kartım iptal edilmezdi. Ama Türkiye’de buna benzer konularla mağdur edilen milyonlarca insan var.

BASIN KARTI KOMİSYONU’NUN YAPISI DEĞİŞTİRİLDİ KİMLERDEN OLUŞTUĞUNU AÇIKLANMADI

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Basın Kartı Komisyonu’nun 15 üyesinden biri iken anti demokratik uygulamalar sebebiyle komisyondan çekilen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), BYEGM yerine kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın –henüz kimlerden oluştuğu açıklanmayan- dokuz üyeli yapısını da antidemokratik buluyor.

1947’senesinden bu zamana dek Basın Kartı Yönetmeliği 13 defa değiştirildi. Basın Kartı Komisyonu’nun üye sayısı 1973 senesinden beri değişmiyordu.

13 kişilik üye sayısı 15’e çıkarılınca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bunun iptali için dava açtı. Davayı kazanamadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri