Kurulduğu günden itibaren Döner severlerin daha güvenli döner tüketmeleri için gayret gösteren Uluslararası Döner Federasyonu Döner adına önemli adımlar atmaya devam ediyor. Federasyon Başkanı Mehmet Mercan yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Küresel düzeydeki Covid-19 salgını insanoğluna, dünyadaki hiçbir teknolojik ürünün gıdanın yerini tutamayacağını bir kez daha göstermiştir. Salgın ile birlikte toplumlarda açlık endişesinden kaynaklı gıda güvencesi de sorgulanmaya başlanmıştır. Salgından aylar öncesinde federasyon olarak gıda güvenliği ve sağlıklı Döner konusunda projelerimizi hazırladık bakanlığımızı ile koordineli olarak çalışmalarımızı yaptık. Döner’de yeni döneme merhaba diyeceğimiz çalışmalarımızdan birisi olan “Geleneksel Ürün Tescili” başvurumuzu gerçekleştirdik.
DÖNER ARTIK KORUMA ALTINDA
Ülkemiz geleneksel ürünler, yöresel ürünler açısından oldukça zengin potansiyele sahiptir. Bu ürün potansiyeli ile hem kendimize yeteriz hem de gelecek kuşakların kendine yeterliliğine şimdiden katkıda bulunmuş oluruz.
Özümüze geri dönmek, yöresel ve geleneksel ürünlerimize her zamankinden daha fazla sahip çıkmak kaçınılmaz olmuştur. Kendi kendine güvenli yeterliliğin anahtarı olan bu eşsiz ürünlerimizden biride elbette ki DÖNER’dir.
UDOFED olarak, uzun çalışmalarımızın ardından “Geleneksel Ürün” olarak DÖNER’in başvurusunu 13.05.2020 tarih itibariyle G2020/014 numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış bulunmaktayız.
Geleneksel Ürünümüz DÖNER’in bu önemli çalışmasında etkin ve yetkin kişilerden oluşturduğumuz Bilim Kurulumuz ile birlikte çalışmalarımıza daha da hız vereceğiz.”
UDOFED, coğrafi işaret danışmanı Özener Patent Yön. Krl. Bşk. Huriye ÖZENER;
“Ülkemizde 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında geleneksel ürün adlarını yerini almıştır. Bu süreçten sonra ilk tescil edilen Çakallı Menemeni olmuştur. Başvurusu yapılan diğer ürünlerimiz ise Ezogelin Çorbası, Yoğurt, Türk Lokumu (TurkishDelight) ve Zipek’tir. Ancak et ve et ürünlerinden yapılan İLK BAŞVURUSU DÖNER olmuştur. Geleneksel ürünlerimizin unutulmaması adına yapılan bu başvurunun Ülkemiz adına gelecek nesiller adına büyük önem taşımaktadır. Geleneksel Ürünler, coğrafi işaretli ürünler küreselleşmenin getirdiği ve getireceği risklere, belirsizliklere karşı yerel hareketlerin, kırsal kalkınmanın ve sürdürülebilir üretimin teşvikini sağlayan bir olgudur” dedi.