Usta foto muhabiri, tedavi gördüğü Florance Nightingale Hastanesi yoğun bakım servisinde hayata gözlerini yumdu.
Ara Güler kimdir?
Tam ismi Aram Güleryan olan Ermeni asıllı Türk foto muhabiri Ara Güler, 1928 senesinde İstanbul Beyoğlu'da dünyaya geldi.
Lise öğrenimi sırasında sinemaya ilgi duyan Güler, film stüdyolarında sektörün her dalında çalıştı. Yönetmen ya da oyun yazarı olmak isteyen Güler bir yandan da Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne kaydolan Ara Güler üniversite ile eş zamanlı olarak 1950'de gazetecilik mesleğine adım attı.
1954-1962 yılları arasında Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı.
6-7 Eylül Olayları olarak bilinen, 1955 yılında İstanbul'da azınlıklara karşı saldırıları ve olayların ardından ortaya çıkan tahribatı belgeledi.
Bu yıllarda gazeteci olmaya karar veren Güler, 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı.
'Fotoğraf sanatçısı' etiketini reddetti ve kendisini foto muhabiri olarak tanımladı
1961’de İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antolojisi tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterildi.
Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşa Türkiye'den üye olmayı başaran tek isim oldu.
Fotoğrafları Amerika'dan Japonya'ya, Paris’ten Kanada'ya bir çok sergi, fuar, dergi ve antolojide yer aldı. Bertrand Russell, Winston Churchill, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlü ile röportaj yaptı, fotoğraflarını çekti.
Ara Güler, savaş foto muhabirliği de yaptı. 4 savaşı deklanşörüyle aktardı. Güler'in çektiği birçok fotoğraf dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yer aldı. Bir savaş fotoğrafı da dünyaca ünlü Times dergisine kapak oldu.
1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından foto muhabirliği dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.
1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabına fotoğraflarıyla katkı sağladı.
Ara Güler'in; 1994'te "Eski İstanbul Anıları", 1995'te "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve "Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.
Türkiye'de fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli isimlerinden olan Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotoğrafları sergileniyor.