Turkcell'de kurucu ortaklar Telia ve Çukurova Holding hisselerini devrederek ortaklıktan çıkarken Türkiye Varlık Fonu yüzde 26,2, Rus İşadamı Mikail Fridman'ın şirketi yüzde 24.8 paya sahip oldu.
Telia, haziran ayı içerisinde yaklaşık 530 milyon dolar karşılığında, Turkcell’de dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 24,02’lik hisseyi Türkiye Varlık Fonu’na satmak üzere anlaşmıştı. Turkcell’in kurucusu Çukurova Holding de Turkcell’deki hisselerini devrederek, uzun yıllar süren ortaklar arası hisse davalarını sonlandırma kararı aldı.
Bu şirketlerin hisselerinin devretmesi ile Rus Milyarder Mikhail Fridman’ın şirketi Alfa-Group (LetterOne) aracılığıyla sahip olduğu yüzde 13,22’lik hissesini yüzde 24,8’e yükseltirken Türkiye Varlık Fonu da kurmuş olduğu TVF Bilgi Teknolojileri AŞ vasıtasıyla, Turkcell’de yüzde 26.2’lik paya sahip oldu.
Turkcell’e son vize genel kuruldan
Haziran ayında, hissedarların elindeki payların el değiştirmesine yönelik olarak yasal onay süreçleri hem Türkiye hem de uluslararası kurumlardan alınırken, 21 Ekim Çarşamba günü gerçekleştirilen Turkcell Genel Kurulu’nda da ortaklar hisse devirlerinin onayını verdi.
Turkcell işlemleri 22 Ekim’de tamamlandı
22 Ekim Perşembe günü, Borsa İstanbul’un kapanışının ardından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na peş peşe düşen bildirimlerle, ortaklar hisse devir işlemlerinin nihai fiyatlarla kapandığını açıkladı. Telia, Turkcell’den tamamen çıkarken, mevcut yönetim kurulu üyeleri Ingrid Maria Stenmark ve Sn. Christopher James Powell istifalarını vererek yönetim kurulundaki görevlerinden ayrıldı.
21 Ekim’de gerçekleştirilen genel kurulda hisse değişiklikleri ile birlikte yönetim kurulu üye sayısının 7’den 9’a çıkartılması da onaylandığı için geride kalan 5 yönetim kurulu üyesinin yanına yeni 4 üye daha atanacak. Turkcell’in geriye kalan mevcut yönetim kurulu üyeleri Bülent Aksu, Afif Demirkıran, Nail Olpak, Tahsin Yazar ve Hüseyin Aydın’dan oluşuyor.
Turkcell’de LetterOne yerine IMTIS Holding
Rus milyarder Mikhail Fridman, Turkcell’de LetterOne isimli şirket aracılığıyla elinde tuttuğu hisseleri ise Lüksemburg merkezli başka bir şirketi IMTIS Holding aracılığı ile temsil etme kararı aldı. Mikhail Fridman’ın, yine telekom sektöründe faaliyet gösteren VEON isimli bir şirketi daha bulunuyor. Hollanda Merkezli şirketin eş CEO’larından birisi de bir önceki Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu.
Turkcell’de hisse devirlerini anlamak
Turkcell’de mevcut durumda, şirketin yüzde 26.2’si Türkiye Varlık Fonu’nun, yüzde 24.8’i Mikhail Fridman’ın eline geçerken iki ortak toplam hisselerin yüzde 51’ine sahip. Geriye kalan yüzde 49’luk hisse ise Borsa İstanbul ve NYSE’de halka açık şekilde işlem görüyor.
Turkcell’in karmaşık ortaklı yapısında sadeleştirmeye gidildi.
Ortaklıkta önceki karmaşık yapıdan sadeleştirmeye gidilirken, öncelikle Türkiye Varlık Fonu, hisselerin yüzde 51’ini elinde bulunduran Turkcell Holding’in hisselerini Telia Company ve Çukurova Telecom Holding’in elinden satın aldı.
Elde ettiği, yüzde 51’lik hissenin yüzde 24.8’lik kısmını ise Mikhail Fridman’ın sahip olduğu IMTIS Holding’e sattı. Fridman, dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 13,22’lik hisse yerine doğrudan yüzde 24.8 hisse sahibi oldu.
Turkcell hisse devrinde akılalmaz trafik
Türkiye Varlık Fonu’nun şirketi TVF Bilgi Teknolojileri AŞ, Turkcell’in yüzde 51 hissesine sahip 456 milyon 300 bin lira sermayeli Turkcell Holding’in, hisselerini toplamda 2 milyar 950 milyon liraya satın aldı.
Telia Company hisselerine hisse başı 2.47$ olmak üzere toplam 530 milyon 733 bin 24 dolar 90 sent ödedi. Haziran ayında duyurulduğu üzere, işlem, haziran ayındaki duyurunun belirttiğu fiyat üzerinden gerçekleşti.
LetterOne ve Çukurova Finans’ın elinde kalan Turkcell Holding hisseleri için ise hisse başı 10.065$ olmak üzere toplam 2 milyar 429 milyon 976 bin 141 dolar 45 sent ödeme gerçekleştirdi.
Bu miktarın 1 milyar 190 milyon 688 bin 309 dolar 31 senti LetterOne’ın geriye kalan 1 milyar 239 milyon 287 bin 832 dolar 14 sentlik kısmı ise Çukurova Finans’ın yani Mehmet Emin Karamehmet’in sahip olduğu Çukurova Holding’in payı olarak kayıtlara geçti.
2 milyar 200 milyon lira sermayeli Turkcell’in, yüzde 24.8 hissesine karşılık gelen 545 milyon 600 bin hisse ise hisse başı 2.124$ olmak üzere toplam 1 milyar 158 milyon 854 bin 400 dolar bedel karşılığında IMIS Holding’e satıldı.
Turkcell’de ‘sanırım’ eski-yeni her ortak kazandı
Mikhail Fridman, dolaylı olarak yüzde 13,22’sine sahip olduğu hisseleri 1 milyar 190 milyon dolara satarken, doğrudan yüzde 24.8 hisseye 1 milyar 158 milyon ödeyerek cebine toplam 31 milyon 833 bin 909 dolar ve 31 sent koydu. Kısaca, sahip olduğu hisse miktarı neredeyse ikiyi katlanırken, üstüne bir de para aldı.
Bugünkü Borsa İstanbul kapanışına göre Turkcell’in piyasa değeri yaklaşık 4.5 milyar dolar. Çukurova Holding, dolaylı olarak sahip olduğu yüzde 13,76’lık hisseyi, yani borsada işlem gören fiyatıyla 618 milyon dolar değerindeki hisseleri, neredeyse iki katına elden çıkardı.
Türkiye Varlık Fonu’nun hesabını da bırakayım, ekonomistler yapsın.
Ancak şu bilgiyi vereyim, 22 Ekim Perşembe günü BIST kapanışındaki hisse fiyatına göre, TVF’nin sahip olduğu yüzde 26.2’lik hissenin değeri yaklaşık 1 milyar 180 milyon dolar. Bugün gerçekleşen, finansal işlemlerdeki 1.8 milyar dolardan 620 milyon dolar daha düşük.