Vladimir Çijov “NATO uçağının Avrupa’yı bombardımanı uluslararası hukukun kabaca ihlaliydi. Bundan kimsenin şüphesi yok, sözkonusu eylemlere yönelik kararları alan kişiler de dahil… Bu nedenle bu olayı hatırlamak istemiyorlar. Ancak olanları hatırlamak için birçok neden var, 20. yıldönümü de bunlardan biri” ifadelerini kullandı.
Çijov, 2000-2002 yılları arasında Rusya’nın Balkanlardaki temsilcisiydi.
ESKİ YUGOSLAV BAKAN: AMAÇLARI ÜSLERİNİ RUSYA SINIRINA YAKINLAŞTIRMAKTI
Diğer yandan 1998-2000 yılları arasında Yugoslavya Dışişleri Bakanı olan Zivadin Jovanovic de, Rusya sınırlarına yakınlaşma planları doğrultusunda NATO’nun bombardımanın kaçınılmaz olduğu değerlendirmesini yaptı.
Jovanovic şunları söyledi: “NATO’nun saldırganlığını önlemenin hiçbir yolu yoktu zira bu, saldırganlar için jeopolitik önem taşıyordu. Uluslararası hukuk ve BM’ye karşı güçlerini göstermek, güneydoğuya doğru askeri olarak genişlemek için açık alan oluşturmak istiyorlardı. Ayrıca bir emsal oluşturmak da istiyorlardı, böylece BM sistemi dışında bir müdahaleciliği dünyaya yayabilirlerdi. Amaçları Balkanlar’da bir üs oluşturmak ve üslerini Rusya’nın sınırlarına daha da yakınlaştırmaktı.”
Jovanovic, NATO saldırganlığından sonra Kosova’daki Uroshevac kenti yakınlarında Avrupa’daki en büyük askeri üs olan Camp Bondsteel üssü inşa edildi.
NATO, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti’ni 24 Mart-10 Haziran 1999 tarihleri arasında bombaladı. İttifak’ın bombardımanı BMGK’nın onayı olmadan, Yugoslavya yönetiminin Kosova’daki Arnavutlara karşı etnik temizlik ve insani felaket gerçekleştirdiği yönündeki suçlamaları çerçevesinde yapıldı. Sırp yetkililere göre, NATO’nun bombardımanları sırasında 2500 kişi öldü, 12500 kişi de yaralandı.