Kentsel dönüşümün en kötü örneklerinden birinin gerçekleştiği İstanbul Fikirtepe’de Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz mağdurların açtığı davaları kaybetmeye devam ediyor.
S.S. isimli yurttaş, 10 Haziran 2017 tarihinde Selimoğlu Yapı İnşaat Şirketi’yle Brooklyn Dream isimli konut projesinden daire almak için el sıkıştı. S.S., 389 bin TL değerindeki daire için yüz bin TL peşinat verdi, 45 bin lirayı ise taksit taksit ödedi. Geride 279 bin TL’lik senet kalırken projenin inşaatına hâlâ başlanmadı.
Bunun üzerine S.S., konuyu yargıya taşıdı; senetlerin iptalini istedi, ödemiş olduğu 145 bin TL’nin ise kendisine iade edilmesini talep etti. Selimoğlu Yapı’nın avukatı, davanın reddedilmesi gerektiğini savundu, ‘ekonomik kriz’ sebebinin mücbir sebep olduğunu öne sürdü.
İstanbul Anadolu 2. Tüketici Mahkemesi, 27 Şubat’ta verdiği kararda S.S.’yi haklı buldu. Mahkeme, S.S. ile Selimoğlu Yapı arasındaki daire sözleşmesinin feshine karar verdi. S.S.’ye 124 bin 456 TL’nin yasal faiziyle geri ödenmesine karar veren mahkeme, geri kalan senetlerin de iptaline hükmetti. 29 Mayıs tarihli gerekçeli kararda ise şöyle denildi:
“Bilirkişi raporuna göre hiçbir inşaat faaliyetinin olmadığı ve boş vaziyette olduğu, dava konusu taşınmazın tesliminin mümkün olmadığı ve sözleşmenin geçersiz olduğu, bu nedenle davacının borçlu olmadığının tespitinin talep edilebileceği ve verilerinin iadesini isteyebileceği anlaşılmakla davanın kısmen kabulü ile sözleşmenin feshine, davacı tarafından ödenen miktarın yasal faizi ile davalından tahsili ile davacıya ödenmesi gerektiği tespit edildi.”
İNŞAATA BAŞLANMADI
Bir diğer karar ise A.Ö., isimli yurttaşın açtığı davadan çıktı. A.Ö. de 2016’da Broklyn Dream konut projesinden ‘bağımsız bölüm’ almak için söz konusu firmayla anlaştı ve toplam 827 bin TL ödedi. Ancak inşaata başlanmadı, bunun üzerine de A.Ö., Pana Gayrimenkul Proje Geliştirme Anonim Şirketi ve Selimoğlu İnşaat’tan şikâyetçi oldu.
A.Ö., suç duyurusunda Selimoğlu ve Pana ortaklığının ticaret sicil kayıtlarında olağandışı hareketlilik olduğuna dikkat çekti, 827 bin TL’nin faiziyle kendisine geri ödenmesini talep etti.
Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda ise davalı şirketler üzerinde inceleme yapılamadığı ve muhatap bulunamadığı’ belirtildi. İstanbul Anadolu 2. Tüketici Mahkemesi, 10 Mart tarihli kararında 827 bin TL’nin A.Ö.’ye ödenmesine hükmetti. 27 Mayıs tarihli gerekçeli kararda ise şu ifadeler yer aldı: “Davacı sözleşmeden dönme ve ödediği parayı istemekte haklıdır.”
Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, onlarca davanın kazanıldığını ancak firmadan paranın tahsil edilemediğine dikkat çekti: “Ben evi yıkılmış kiracı olarak yaşamını sürdürmeye çalışan mağdurlardan biriyim. Davalar kazanılıyor ama hiçbir şey değişmiyor. Zararların tahsil kabiliyeti oluşmuyor. Mahkeme masrafları, yaşanan psikolojik çöküntü insanların daha da mağdur olmasına sebep oluyor. Ortada ne bir inşaat ne de bir ev var.”