Türkşeker Ankara Makina Fabrikası Müdürü Bahar Can Kılınç, AA muhabirine, fabrikanın 1 Temmuz 1968'de işletmeye alındığını söyledi.
Fabrikanın kurulduğu günden bu yana hizmete devam ettiğini belirten Kılınç, "Burası, gerek şeker sanayisinin gerek ülkenin ağır sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak ve büyük boyutlu makine ve tesislerin ithalatını önlemek amacıyla kuruldu." dedi.
Kılınç, fabrikanın şeker fabrikalarındaki makinelerin yüzde 95'ini, çimento fabrikalarındakilerin yüzde 85'ini imal edebilir bir yapıya sahip olduğuna işaret ederek, "Şeker üretiminde kullanılan pancar bıçağı, haşlama teknesi, pişirme kazanları gibi bütün makinelerin yurt dışından ithal edilmesi söz konusuydu. Bunun önlenebilmesi için, ihtiyaçların ülke içinden giderilmesi düşünülerek burası kuruldu." diye konuştu.
Fabrikanın 13 şeker fabrikası ve 9 çimento fabrikasının kurulumunda pay sahibi olduğu bilgisini veren Kılınç, şeker pancarının fabrikaya girdiği noktadan şekerin üretildiği ana kadar makine ve ekipmanı üretme kapasitesine sahip olduklarını anlattı.
Kılınç, fabrikanın üretim kapasitesinin yıllık 8 bin ton olduğunu, yaklaşık 200 tonluk difüzyon makinesini yerli olarak üretebildiklerini bildirdi.
"Şeker fabrikaları kampanya dönemine hazır hale geldi"
Her şeker fabrikasının dönem kampanyası bitince fabrikanın eksiklerini tespit ettiğini belirten Kılınç, şunları kaydetti:
"Fabrikalar, o yıl içinde kampanya süresinde zorluk yaşadığı makine ve ekipmanla ilgili bize talepte bulunur. Biz bu talepleri yatırım gerekiyorsa yatırım yoluyla, tamir etmek gerekiyorsa tamir yoluyla programımıza alırız. Şu an da bütün şeker fabrikalarının ihtiyaçları karşılanmış durumda. Şeker fabrikaları kampanya dönemine hazır hale geldi. Bütün fabrikaların ihtiyaçları yerlerine ulaştı."
Fabrikada tonaj ve hacim olarak büyük projeli her türlü imalatın yapılabildiğine dikkati çeken Kılınç, özel sektöre de hizmet verdiklerini anlattı. Kılınç, makina fabrikasının "fabrika yapabilen" bir işletme olduğunu dile getirdi.
Fabrikada yapılabilen işler
Kılınç'ın verdiği bilgiye göre, yarım asrı geride bırakan Türkşeker Ankara Makina Fabrikasının imalat hollerinde 14 metre çap ve 200 ton ağırlığa kadar parçaların dikey tornalanması, 5,5 metre çap, 18 metre boy ve 120 ton ağırlığa kadar parçaların yatay tornalanması, 10 metre çap, 4 metre yüksekliğe kadar parçaların frezelenmesi ve delik işlemesi, 8 metre çap, 42 modüle kadar dişli imalatı, 20 milimetre kalınlığa kadar bombe sıvama işlemleri, 1000 tonluk hidrolik pres ile sıcak ve soğuk şekillendirme işleri, özel kazan imalat tezgahları kullanılarak boru duvarlı endüstriyel buhar kazanlarının imalatı yapılabiliyor. Ayrıca, ultrasonik muayene cihazı, sertlik ölçme, çekme-basma deney tezgahı, çentik-darbe, yüzey pürüzlülük ölçme ve hassas ölçme aletlerinin yer aldığı, her türlü tahribatlı ve tahribatsız muayene ve deneylerin yapılabildiği kalite kontrol laboratuvarları da mevcut bulunuyor.