Anadolu Ajansı’nın Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından aktardığı bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16’lar, 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz’de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası’nda konuşlu Yunanistan’a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi. Türk jetleri tacize rağmen planlı görevlerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.
NATO ANGAJMAN KURALLARI’NA GÖRE ‘DÜŞMANCA HAREKET’ SAYILIYOR
NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kurallarına göre “düşmanca hareket” sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın müttefiklik ilkelerine aykırı davrandığı, batı ülkelerinin de bu konuda çift taraflı politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlatan kaynaklar, Yunanistan’ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 yıl önce tedarik ettiğine dikkati çekti.
YUNANİSTAN İLK DENEMEYİ 2013’TE YAPTI
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1997-1998’de Rus yapımı S-300 sistemini, Türkiye’nin itirazlarının ardından Kıbrıs yerine 1999’da Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.
Yunanistan’ın ilk denemesini 2013’teki “White Eagle” tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.
‘İKİ YÜZLÜ ABD, İKİ YÜZLÜ NATO’
Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “HarbeHazır (aktif olmadığı) olmadığı iddia edilen Yunan S300’lerinin Türk savaş uçaklarını geçmişte de taciz yaptığı konusuna yaklaşık 2 yıl önce net bir şekilde değinmiştim. İki yüzlü ABD, iki yüzlü NATO.” ifadelerini kullandı.
Emekli Tümgeneral Karataş, 26 Ekim 2020’de Veryansın Tv Youtube kanalında Erdem Atay’ın sunduğu Pankuş programına katılarak, S-400’lerle ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapmış, Yunanistan’ın S-300 füze sistemlerinden Türk savaş uçaklarına radar kilidi atıldığı konusunu gündeme getirmişti.
Ocak 1997’de S-300’lerin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne konulmasına karar verildiği sürece dikkat çeken Karataş, o dönem Askeri Ataşe olarak hazırladığı değerlendirme raporunda ‘S-300’leri Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne koyamazlar, Yunanistan’a gelecek’ tespitinde bulunduğunu ve bu mesajı Genelkurmay Başkanlığı’na yolladığını anlatmıştı. Sürecin 1997 Ocak ayının ilk haftasından 29 Aralık 1998’e kadar devam ettiğini, o tarihte de füzelerin resmi olarak Girit’e yerleştirildiğini anımsatan Karataş, S-300’lerin 13 Aralık 2013’te test edildikten sonra da depolarda tutulmadığına dikkat çekmişti.
‘S-300’LERİ DEPOLARDA TUTMADILAR’
Karataş, “S-300’leri depolarında falan tutmadılar. Türk savaş uçakları bu bölgede uçarken S-300 radar ikazını aldılar. Biz onun eğitim çalışmalarını yaptık, elektronik harp çalışmalarını da yaptık. Konya’da da denedik. Biz savunmaya yönelik olarak Türk Hava Kuvvetleri olarak tedbirlerimizi aldık. Yunanistan bunu kenarda dursun diye almadı. İhtiyaç olduğunda bunları kullanacak şekilde Yunanistan eğitimlerine devam etti. 2013’teki test atışları tamamen politik bir adımdı. Kime mesaj vermek istiyorlarsa… Amerika’ya, Rusya’ya…” ifadelerini kullanmıştı.
Beyazıt Karataş ayrıca, Yunanistan’ın silahlanma faaliyetleri içerisinde sicilinin bozuk olduğunu söylemişti.