Sayıştay Denetim Raporları’nın ele alındığı TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu’nda Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) görüşülmesi sırasında maske konusu gündeme geldi. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile maske ihraç edilenlere getirilen, “Sattığın kadarını bağışlama” zorunluluğu sonrasında DMO’nun depolarına 377 milyon maske girdiği, 100 milyon maskenin ise hâlâ depolarda bekletildiği bildirildi.
Önceki gün alınan kararın ardından Ankara, İstanbul ve Bursa’da da zorunlu maske uygulamasına geçildi ve maskesiz sokağa çıkmanın yasak olduğu şehir sayısı 48’e yükseldi. Salgın hastalığın ilk haftalarında yasak olan ancak dağıtım işlemi gerçekleştirilemeyince onay verilen satışların ardından yurttaşlar 1 TL’ye maske almaya başladı. DMO Genel Müdürü Mücahit Özdemir ise stoklarının sağlam olduğunu söyledi.
TBMM KİT Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Özdemir, firmaların yabancı ülkelere 377 milyon maske sattığını, bunun karşılığında kurumlarına da 377 milyon maske bağışladığını söyledi. Özdemir, bu maskelerin 277 milyon adedini çeşitli yerlere hibe ettiklerini ancak 100 milyon maskeyi stoklarında tuttuklarını anlattı.
TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Ne acıdır ki vatandaşlarımız haftalarca maskesiz bırakılırken milyonlarca maske göz göre göre ihraç edildi. Aynı süreçte maske temin edemeyen ve virüs kapan vatandaşlarımızın bir kısmı hayatını kaybetti. Şimdi öğreniyoruz ki 100 milyon maske de depolarda tutuluyormuş” dedi.
ACİLEN DAĞITILMALI
Bir tarafta Türkiye’de sağlık emekçileri dahil milyonlarca yurttaşın maske bulamadığını, diğer tarafta ise yüz milyonlarca maskenin yabancı ülkelere satıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, “AKP, ‘Salgın küresel mücadele ulusal’ dediği halde vatandaşı maskesiz bıraktı. Vatandaş hem canının hem ekmeğinin derdindeyken DMO’nun acil olarak depolarında bekleyen 100 milyon maskeyi zorunlu maske uygulamasının olduğu şehirlerde yaşayan vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtmalıdır” diye konuştu.
DAĞITIMI DA YILAN HİKÂYESİNE DÖNDÜ
Hükümet, yurtdışına tıbbi malzeme yardımı yapmakla övünürken, ülke içinde 5 maskeyi dağıtamadı. Pandemi sürecinde en çok tartışılan gündemlerden biri olan maske satışının, herhangi bir yasal dayanağı olmadan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘fiili olarak’ yasaklanmasının ardından, maskelerin önce PTT aracılığıyla, daha sonra ise eczanelerden ücretsiz dağıtılacağı duyuruldu. Ancak aradan geçen süreye rağmen yeterli dağıtım yapılamadı.
Eczanelerden maske alabilen yurttaşlar maskelerin kalitesizliğinden şikâyet ederken, maske meselesi adeta yılan hikayesine döndü. Hükümet, son olarak 1 TL karşılığında maskelerin satışının serbest bırakıldığı duyuruldu.