Yüz yüze eğitime günler kala tüm kurallar belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) son dakika haberi: Haftada 5 gün esasıyla yüz yüze eğitime sayılı günlerin kaldığı son dönemeçte okulların yeni normali belirlendi.

 Tüm kuralların pandemi koşul ve riskleri göz önünde bulundurularak belirlendiği Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitim planlamasında birçok önemli başlık yer aldı. Maske kullanımından ders sürelerine, servis kurallarından öğretmen ve öğrencilerin uyacakları protokole işte yüz yüze eğitimin yeni kuralları ve MEB'in son dakika açıklamaları

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) edinilen son dakika haberi yüz yüze eğitimde yeni dönem ve yeni kuralların belirlendiğini ortaya koydu. Sağlık Bakanlığı ile entegre olarak geliştirilen "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" 81 il milli eğitim müdürlüklerine gönderildi. Rehberde öğretmenler, eğitim personeli, kantin çalışanları, öğrenci servisi personeli ile öğrencilerle aynı evde yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerildi.

İşte yüz yüze eğitim için katılım zorunluluğundan servis kullanımına kadar birçok alanda belirlenen yeni kurallar ve MEB'in konuya dair son dakika hazırlıkları:

AŞI VEYA PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Koronavirüs pandemisi sürerken eğitimin daha fazla aksamaması için sıkı tedbirlerle tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime geçilme kararı alındı. Bu kararın getirdiği sorumlulukların başında hastalığın yayılmasına karşı aşı ya da düzenli PCR testi uygulaması getirildi. Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan karar kapsamında hazırlanan rehbere göre; öğretmenlerin, eğitim personelinin, kantin çalışanlarının ve öğrenci servisi personelinin tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerilirken, öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testi yaptırarak sonuçların okul ile paylaşılması istendi.

MASKE TEMİN VE KULLANIM KURALLARI

Rehberde yer alan bir başka son dakika notunda "Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilir. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanmalıdır. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Millî Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenir ve okullara gerekli bildirim yapılır" denildi.

Öğrencilerden okula maske ile gelmesi istenirken, gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna uygulanabileceği belirtildi.



Maske takamayan ne yapacak? öğrencilerin ise yüz koruyucu kullanması ve çok yakın temasın gerektiği durumlarda maske ile birlikte yüz koruyucu kullanılması önerildi. Öğretmenlerin ve okulda bulunan diğer personelin, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren, okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takması önerilen rehberde, farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öğretmenlerin dersler arasında maskelerini değiştirmeleri önerildi.

AYNI ANDA TENEFFÜS DÖNEMİ SONA ERDİ

Sınıf havalandırması: Ders sırasında sınıf camlarının öğrenciler açısından risk yaratmayacak şekilde mümkün olduğu kadar açık kalması istenen rehberde, ders aralarında tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıfın camlarının ve kapısının tamamen açılarak hava akımı yaratacak şekilde en az 10 dakika süre ile havalanması tavsiye edildi. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalarda ise havalandırması yüzde 100 taze hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Teneffüs saatlerinin okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için farklı zamanlara gelecek şekilde ayarlanması tavsiye edildi

OKULLAR ÖĞRENCİ VELİLERİNE BİLGİLENDİRME YAPACAK

MEB'in yeni yüz yüze eğitim rehberinin son bölümünde, okulun başlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verilmesi de önerilirken, formda "Çocuğumda ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı, ishal şikayeti olması durumu, aile içerisinde solunum yolu şikayetleri gelişen veya solunum yolu enfeksiyonu hikayesi ile hastane yatışı yapılan kişi varlığı, aile içerisinde Covıd-19 tanısı alan kişi bulunması durumu" olması halinde velinin çocuğu okula göndermemesi istendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri