Ekonomik kriz derinleşirken ipotek olarak gösterilen binlerce gayrimenkul de birer birer bankaların eline geçiyor.
Halen 13’ü özel, üçü kamu ve üçü de katılım bankası olmak üzere 19 bankanın elinde satışa hazır 15 bin 532 gayrimenkul bulunuyor. Bir kısım gayrimenkul de değerleme aşamasında olduğu için henüz satışa çıkarılmış değil. Bunlar da dikkate alındığında finans sektörünün elindeki satılık gayrimenkul sayısının daha da yüksek olduğu belirtiliyor.
Anadolu’da yoğunlaştı
Bankaların internet sitelerinde yer alan ilanlara bakıldığında, 2019 Şubat ayında ilanların Anadolu illerinde yoğunlaşması dikkat çekiyor. Bankaların eline geçen gayrimenkul sayısı son bir yılda yüzde 17 artış gösterdi. En fazla gayrimenkul 8 bin 454 adetle kamu bankalarında.
Kamu bankalarının elinde 2018’in başında 4 bin 708 gayrimenkul bulunuyordu. Bir yılda kamu bankalarının icradan aldığı gayrimenkul sayısı ikiye katlandı. Özel bankaların elinde ise şu anda 6 bin 296 gayrimenkul var. Faizsiz bankacılık yaptıklarını savunan katılım bankaları da hacizde adeta yarışıyor. Katılım bankalarının elinde ise 782 gayrimenkul bulunuyor. Satılık gayrimenkullerde kamu bankalarında Vakıfbank 3 bin 544 adetle, özel bankalarda İş Bankası 1065 gayrimenkulle ve katılım bankalarında ise Türkiye Finans 375 gayrimenkulle ilk sırada yer alıyor.
12.9 milyar liraya çıktı
Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle konuttan fabrikaya, otelden düğün salonuna, kümesten bağ-bahçeye kadar binlerce gayrimenkul bankaların eline geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2018 başında inşaat sektöründe 5.9 milyar TL olan batık kredi yüzde 118 artışla 2019 Ocak ayında 12.9 milyar TL’yi aştı. İnşaat tutar olarak en fazla krediyi batıran sektörlerden biri. Emlak komisyonculuğu da dahil edildiğinde inşaat sektörünün batığı bu yılın başında 17.8 milyar liraya çıkıyor. Ferdi konut kredisinde ise 2018 başında 812 milyon TL olan batık miktarı bu yıl ocak ayında 1 milyar TL’yi aştı.
2019 başında bankacılık sektörünün takipteki kredi miktarı yüzde 4’ün üzerine çıkarken toplam takipteki krediler bir önceki yıl ocak ayına göre yüzde 56 artışla yaklaşık 100 milyar TL. Ocak sonu itibarıyla toplam bankacılık sektörü kredileri ise 2.3 trilyon TL.
İPOTEK FİNANSMAN KURUMU YOLDA .
Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 milyon TL sermaye ile İpotek Finansman Kurumu kurulmasına karar verdi.
Konuya yakın yetkililerin ve kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, kurulacak kuruma 12 bankanın ortak olması bekleniyor. Kaynaklar bankalardan yüzde 5 ortak olmasının beklendiğini, diğer ortakların da Hazine Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) olacağını söyledi.
Kaynak: Şehriban Kıraç/Cumhuriyet