13 termik santrale havayı kirletme izni geliyor

13 termik santrale havayı kirletme izni geliyor

TBMM’de, geçen yasama yılında bütün partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılan ve bir daha gelmemesi konusunda anlaşmaya varılan, termik santrallara havayı kirletmelerine imkân veren düzenleme, şirketlerin baskısıyla tekrar torba yasaya girdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen dijital hizmet vergisini düzenleyen yasaya, alakası olmamasına karşın termik santralların havayı kirletmelerine olanak sağlayan bir ekleme yapılmıştı.

Söz konusu düzenlemenin TBMM’de Şubat 2019 tarihinde, 5 partinin uzlaşmasıyla genel kurul gündeminden çıkarılan ve bir daha getirilmeyeceği konusunda anlaşmaya varılan düzenleme olduğu ortaya çıktı.

‘KUDRETLİ ŞİRKETLER’

CHP’li Özel, 13 termik santrala 4.kez havayı kirletme izni verilmesini öngören düzenlemenin, TBMM’deki 5 siyasi partinin iradesine karşın yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi. Özel, “Bu kudretli şirketler, Saray’da kimleri ikna ettilerse, milletvekillerinden güçlü, grup başkanvekillerinin imzalarından güçlü olacaklar ki, 2.5 yıllık uzatma almışlar. AKP iktidarı vatandaşlarımızın sağlığından yana değil, Türkiye’deki elektrik enerjisi üretiminin yüzde 17-18’ini karşıladığı belirtilen bu 13 santralı işleten şirketlerden yana taraf olmaktadır. Meclis’in namusunu korumak için tüm siyasi partileri, bu düzenlemenin torba yasadan çıkarılmasına çağrıyoruz” diye konuştu. 

ADI GEÇEN SANTRALLER KİMİN?

Adı geçen santrallerin Çelikler Holding, Ciner Enerji, Konya Şeker Enerji, Limak Enerji, İçtaş Enerji ve Bereket Enerji gibi sermaye gruplarına ait olduğunu söyleyen Özel, "AKP bu santralleri mevzuata aykırı oldukları gerekçesiyle kapatmak ya da cezalandırmak yerine vatandaşlarımızı cezalandırmayı tercih etmektedir. Bu santrallere, 2018 yılında 559 milyon TL, 2019 yılında ise 665 milyon TL tutarında kapasite mekanizması teşvik sistemi kapsamında ödeme yapıldığı da dikkate alındığında, bu kadar teşvik verilen, bu kadar kollanan santralların, temiz hava için temiz çevre için sorumluluklarını yerine getirememiş olmaları, yeni bir uzatmada bu sorumlulukları yerine getirmeyeceklerinin garantisidir" dedi. 

2.5 YIL SÜRE

Özel, 13 termik santrala, 2019 sonuna kadar tamamlamaları gereken çevre mevzuatına, uyuma yönelik düzenlemeler için Haziran 2022’ye kadar uzatma verilmesine ve düzenlemenin komisyon aşamasında torba yasaya eklendiğine dikkat çekti. Özel, düzenlemeyle Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallarına çevre mevzuatına uyum için tanınan sürenin 2.5 yıl daha erteleneceğini belirterek “Burada yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaya devam edecek, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edecekler. Türkiye’deki solunum sistemi hastalıklarının yüksekliği ve bu termik santralların bulunduğu Bursa, Manisa ve Muğla’daki hava kirliliğinin diğer yerleşim yerlerine göre daha yüksek olduğu dikkate alınmalıdır” değerlendirmesini yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler