199 Çocuğun Babası Olduğunu Açıkladı! Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Hollandalı sperm donörü "Simon", ailelere gönderdiği mektupta yaptığı bağışlarla en az 199 çocuğun biyolojik babası olduğunu açıkladı.
Çocukların 172'sinin Hollanda'da, 11'inin Belçika'da, 15'inin Almanya'da, birinin ise başka bir Avrupa ülkesinde doğduğunu belirten 43 yaşındaki donör, geçmişte yeterince şeffaf davranmadığını kabul etti. Belçika makamları olayla ilgili inceleme başlattı.
Belçika makamları, 11'i ülkede olmak üzere en az 199 çocuğun biyolojik babası olduğunu açıklayan 43 yaşındaki Hollandalı sperm donörünün faaliyetlerini incelemeye aldı.
Hollanda kamu yayıncıları NOS ve NTR'nin ortak hazırladığı "Nieuwsuur" programında "Simon" adıyla tanıtılan sperm donörünün çok sayıda çocuğun biyolojik babası olduğu ortaya çıktı.
GERÇEK SAYININ DAHA YÜKSEK OLABİLECEĞİ BELİRTİLDİ
Programda ilk olarak Simon'un 121 çocuğun biyolojik babası olduğu, ancak gerçek sayının bunun üzerinde olabileceği belirtildi.
Simon'un çeşitli sperm bankalarına bağış yaptığı, ancak faaliyetlerinin önemli bir bölümünü kliniklerin dışında gerçekleştirdiği aktarıldı. Donörün internet üzerinden çocuk sahibi olmak isteyen kişilerle iletişim kurduğu belirtildi.
FARKLI İSİMLER KULLANDIĞI İDDİA EDİLDİ
Simon'un bağışlarını gerçekleştirirken gerçek kimliğini gizlemek amacıyla farklı isimler kullandığı öne sürüldü. 43 yaşındaki donörün "Jesse", "Johan", "Daan", "Sam" ve "Maarten" gibi isimlerle çocuk sahibi olmak isteyen kişilerle iletişim kurduğu belirtildi.
Programa katılan bazı kadınlar ise Simon'un bağışları sonucu dünyaya gelen çocukların sayısı konusunda kendilerine doğru bilgi vermediğini ileri sürdü.
BAKANLIĞIN 2017'DEN BERİ HABERDAR OLDUĞU İDDİASI
Programda dikkat çeken bir başka iddia ise Hollanda Sağlık Bakanlığıyla ilgili oldu. Bakanlığın, Simon'un çok sayıda kişiye sperm bağışladığından Ağustos 2017'den itibaren haberdar olduğu ancak o dönemde herhangi bir işlem yapılmadığı öne sürüldü.
AİLELERE MEKTUP GÖNDERDİ: EN AZ 199 ÇOCUK
Programın ardından Simon, çocukların ailelerine bir mektup göndererek sperm bağışları sonucu dünyaya gelen çocukların sayısını açıkladı. Simon, yaptığı bağışlar sonucunda en az 199 çocuğun biyolojik babası olduğunu bildirdi.
Donörün verdiği bilgilere göre çocukların 172'si Hollanda'da, 11'i Belçika'da, 15'i Almanya'da, biri ise başka bir Avrupa ülkesinde dünyaya geldi.

YETERİNCE ŞEFFAF OLMADIĞINI KABUL ETTİ
Simon, geçmişte yaptığı sperm bağışlarının kapsamı konusunda yeterince şeffaf davranmadığını da kabul etti. Bu nedenle ailelerin eksik veya yanlış bir tabloya sahip olduklarını ifade eden Simon, insanlara yardım ettiğini düşündüğünü ancak davranışlarının sonuçlarını daha sonra fark ettiğini savundu.
SPERM BAĞIŞLARINI DURDURDU
Simon, artık tüm sperm bağışlarını durdurduğunu açıkladı. Bundan sonraki süreci çocukların çıkarlarını gözeterek yürütmek istediğini belirten Hollandalı donör, bunun için profesyonel destek almayı planladığını ifade etti.
BELÇİKA HAREKETE GEÇTİ
Ortaya çıkan iddiaların ardından Belçika Federal İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı (FAMHP) inceleme başlattı. Belçikalı yetkililer, Hollandalı donörün ülkedeki doğurganlık kliniklerinde veya resmi sistemin dışında sperm bağışında bulunup bulunmadığını araştıracak.
BELÇİKA'DA SINIR 6 AİLE
Belçika'daki düzenlemelere göre bir sperm donöründen yapılan bağışların en fazla 6 aile tarafından kullanılmasına izin veriliyor.
Simon'un kendi açıklamasına göre Belçika'da sperm bağışları sonucu 11 çocuğun dünyaya gelmiş olması üzerine yetkililerin başlattığı incelemenin sonucu bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.