ABD 41 yıllık 'Yahudi yerleşimi' pozisyonunu değiştirdi

ABD 41 yıllık 'Yahudi yerleşimi' pozisyonunu değiştirdi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail işgali altındaki Batı Şeria, Gazze, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nde yapılan Yahudi yerleşimlerinin" uluslararası hukukla çatışmadığını" söyledi.

Açıklama sonrası İsrail kararı memnuniyetle karşılayıp Washington yönetimine teşekkür ederken, Filistinli yetkililerse bu kararı "ABD'nin başka bir sorumsuz davranışı" olarak niteledi. İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu ise ABD’nin bu adımıyla "tarihsel bir hatanın düzeltildiğini" savundu.

Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği ise vatandaşlarına Batı Şeria, Gazze ve Kudüs'e seyahat uyarısında bulundu.

Bakan Pompeo, Obama döneminde alınan Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili kararı değiştirdiklerini belirterek, "Sivil yerleşimlerinin uluslararası hukukla tutarlı olmadığını söylemek barış hedefine ilerletmedi. Acı gerçek şu ki, bu çatışmanın hiçbir zaman hukuki bir çözümü olmayacak, kimin haklı kimin haksız olduğuna ilişkin tartışmalar barışı getirmeyecek." diye konuştu.

Batı Şeria ile ilgili kararı İsrail ve Filistin tarafının müzakere ederek vereceğini söyledi. Pompeo, İsrail'in bu bölgelerdeki kontrolsüz yerleşiminin barış görüşmelerini sekteye uğratabileceğini ancak bu eylemlerin yasa dışı olmadığını da sözlerine ekledi.

Pompeo: Başkan Reagan ile aynı fikirdeyiz

Pompeo ayrıca 1981 yılında göreve gelen ABD Başkanı Ronald Reagan ile aynı fikirde olduklarını belirterek, "Bu yerleşimlerle ilgili yasal sorunlar uluslararası kurumlar değil, İsrail mahkemelerinde görüşülmeli. ABD'nin bu tavrı Batı Şeria'nın durumu konusunda verilecek nihai karar için bir ön yargı niteliği taşımıyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in tutumu Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı

İsrail'in Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'te yaptığı işgal ve yerleşimler Washington yönetimi tarafından 1978 yılından beri Hansell Mutabakatı kapsamında "uluslararası hukuka aykırı" olarak tanımlanıyordu.

Beyaz Saray'da konuyla ilgili ilk karar dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından göreve geldikten bir sene sonra yapılmıştı.

İsrail'in bu eylemi uluslararası hukuk tarafından "işgalci bir gücün kendi sivil nüfusunu işgal altındaki bölgeye aktarmasını yasaklayan" Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ne de aykırı bir durum teşkil ediyor.

Golan Tepeleri 1967'den beri işgal altında

İsrail, 1967'de Suriye ile yaptığı Altı Gün Savaşları sonrası Golan Tepeleri'ni işgal etmiş, 1981 yılında da tek taraflı olarak bu toprakları ilhak ettiğini duyurmuştu.

1966 yılında Suriye hükümetince yapılan nüfus sayımına göre Golan'ın nüfusu, 153 bin kişi idi. Nüfusun çoğunluğunu Araplar, Türkmenler ve Çerkezler oluşturmaktaydı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler