ABD, Gazze sahiline acil yardımlar için askeri liman kurmaya hazırlanıyor

ABD, Gazze sahiline acil yardımlar için askeri liman kurmaya hazırlanıyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Amerikan ordusuna Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için bir liman kurması yönünde talimat vereceğini açıkladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinden bir yetkili, telefonla düzenlediği bilgilendirme toplantısında, ABD'nin Gazze'ye insani yardımları ulaştırmasıyla ilgili son çalışmalarını anlattı.

AA ekibi, Gazze Şeridi’nin kuzeyine havadan atılan insani yardımları görüntüledi
Belçika ve Ürdün Gazze'ye yardım ulaştırdıklarını duyurdu
İsrail polisi, aktivistlerin Gazze'ye insani yardım ulaştırmasını engelledi
Türk Kızılayın Gazze'ye yardım gemisi dünyaya Türksat ile bağlanacak
Yetkili, Biden'ın bu akşam Kongre'de yapacağı "Birliğin Durumu" konuşmasında, Amerikan ordusuna talimat verdiğini ve Gazze'ye yardımların deniz yoluyla ulaştırılabilmesi için ordunun Gazze sahilinde askeri liman kurmak üzere çalışmalara başlayacağını açıklayacağını belirtti.

ABD'li yetkili, söz konusu askeri limanın kurulmasıyla birlikte büyük gemilerin daha yüksek miktarlarda insani yardımları Gazze'ye ulaştırabileceğini, bu yardımlar içerisinde gıda ve suyun yanı sıra ilaçların ve geçici konaklama ekipmanlarının yer alacağını kaydetti.

Yetkili, yardımların İsrail ile koordine edileceğini, Birleşmiş Milletler (BM) ve ilgili sivil toplum örgütleri ile çalışacaklarını ve rota olarak da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) Larnaka Limanı'nın yer alacağı bir güzergahın kullanılacağını bildirdi.

Yardımlar konusunda Avrupa'dan ve bölge ülkelerinden de destek beklediklerini kaydeden yetkili, Gazze'de en az 6 haftalık geçici bir ateşkese de ihtiyaç olduğunu ve bu durumda yardımların daha hızlı bir şekilde iletilebileceğini söyledi.

Amerikan askeri Gazze'ye ayak basmayacak
Beyaz Saray yetkilisi, bir soru üzerine, yardımları koordine edecek olan Amerikan askerinin Gazze'ye ayak basmasının planlanmadığını, sadece yardımların limana sorunsuz şekilde ulaştırılması ve yetkililerle koordinasyonundan sorumlu olacağını belirtti.

ABD yönetimi, İsrail'in saldırıları devam ederken Tel Aviv'e verdiği koşulsuz destekten dolayı yoğun şekilde eleştiriliyor ve Gazze'deki insani krizin sorumlularından biri olarak gösteriliyordu.

Biden yönetimi ise Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılması için İsrail tarafıyla yoğun görüşmeler yaptığını ve aynı zamanda geçici ateşkes için taraflarla yoğun diplomasi yürüttüğünü ifade ediyordu.

BM: Uluslararası toplum Gazze'ye kara yoluyla büyük ölçekli yardım ulaştırmaya odaklanmalı
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'ye deniz ya da havadan fırlatma olmak üzere her türlü yardımın memnuniyetle karşılandığını belirten Dujarric, "Uluslararası toplum Gazze'ye kara yoluyla büyük ölçekli yardım ulaştırmaya odaklanmalı." dedi. Dujarric, bunun çok daha az maliyetli ve boyut açısından daha etkili olduğunu söyledi.

BM'nin en başından beri bu konuya odaklandığını dile getiren Dujarric, "Daha fazla giriş noktası ve daha büyük ölçekli yardım sağlamaya ihtiyacımız var." diye konuştu.

Dujarric, yardımlarla ilgili son durum hakkında, şubat ayında BM'nin planladığı 224 yardım misyonunun sadece yarısına İsrailli yetkililer tarafından destek verildiğini, Gazze'nin kuzeyine planlanan 24 misyondan ise sadece 5'inin gerçekleşebildiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika