ABD Montrö'de Revizyon mu İstiyor?

ABD Montrö'de Revizyon mu İstiyor?

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşta ayrı bir önem kazanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi için çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Liechtenstein merkezli ‘‘Geopolitical Intelligence Services GIS’’ isimli bir düşünce kuruluşunda ‘‘Karadeniz’i kim kontrol edecek’’ başlıklı bir yazı yayınlandı. Collen Graffy isimli Amerikalı bir akademisyenin imzasıyla yayınlanan makalede; Montrö Boğazlar Sözleşmesinin getirdiği kısıtlamaların Ukrayna’ya olan desteğe sekte vurduğu ve sözleşmenin bir revizyona ihtiyacı olduğu iddia ediliyor.

Bununla birlikte, sözleşmenin yürürlüğe girmesinden başlayarak her beş yıllık dönemin sona ermesine bağlı olarak da sözleşmede bir revizyon hamlesinin Ağustos 2026’ya kadar sunulması gerektiğini ifade ediyor. Bu kapsamdaki değişikliklerin 9 Kasım 2026 tarihine kadar üzerinde anlaşmaya varılacak şekilde tamamlanabileceğini belirtiyor.

Sunduğu senaryolardan biri ise Türk Boğazlarının Montrö’ye göre değil, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde belirtilen uluslararası boğazlara dair kurallara tabi olması. Gerçi akademisyen bunu pek olası görmüyor.

Ancak bunların açıkça tartışmaya açılması bile bundan sonra karşımıza ne şekilde çıkılacağının öngörümü açısından önemli. Ukrayna savaşının gidişatının bu anlamda iyi takip edilmesi gerekiyor.

Kaynak: https://www.gisreportsonline.com/r/black-sea-russia-turkey/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler