ABD VE İNGİLTERE, SİBER ORTAMDA STRATEJİK İŞBİRLİĞİ İÇİN GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ
ABD ve İngiltere arasında yapılan anlaşma sonrasında uzun süredir devam eden istihbarat ortaklığının siber ortama taşındığı söylendi.
İngiltere ve ABD, siber ortam üzerinde daha fazla etkiye sahip olabilmek ve kötü niyetli faaliyetler yürüten ortak düşmanlarına daha hızlı ve yerinde müdahalede bulunabilmek için güçlerini birleştirme kararı aldı.
Açıklama içerisinde bahsi geçen bu ortak düşmanların kimliği henüz açıklanmadı. Ancak Rusya merkezli fidye yazılımlarına ilişkin artan endişeyi yakından takip ettikleri söylendi. Ayrıca birleşik eylem gücünün, bir dizi gelişmiş yeteneğe sahip yeni teknolojilere erişimi olacağı söylendi.
Rusya'nın anti-uydu füzesi testinin ardından uzay güvenliği tartışmaları başladı. Rusya ile ABD arasında ciddi bir kriz yaşanıyor.
ABD ve İngiltere müttefikliğini siber ortama taşıdı!
Taraflar arasında yapılan bu anlaşma, geçen hafta ABD’deki istihbarat şeflerinin yıllık toplantısında tartışıldı. Ardından General Sir Patrick Sanders ve Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ) Direktörü Sir Jeremy Fleming ile ABD Siber Komutanlığı Başkanı General Paul Nakasone, ortaya çıkan siber tehditleri ortaklaşa bozma ve caydırma konusundaki taahhütlerini tekrar dile getirdi.
Taraflar ayrıca toplantı sonrası yapılan açıklamada, iki demokratik ülke olarak orantılı ve gerekli operasyonları yasalar çerçevesinde yürütmeyi taahhüt ettiklerini söyledi. Ardından ABD ve İngiltere basınlarında “Siber ortamlarda karşılık verme çabaları hızlandırılıyor” manşetler yer aldı. Tabii bunun aynı zamanda bir kamuoyu yoklaması olabileceği de düşünülüyor.
Bu sayede iki ülke açık bir şekilde uzun süredir devam eden istihbarat ortaklığının çevrimiçi saldırı operasyonlarına dönüştürüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca ABD’nin “sürekli angajman” adını verdiği stratejisinin, yabancı düşmanlarla siber ortamlarda her gün mücadele ederek onların faaliyetlerini zorlaştırmaya çalışmak anlamına geldiği söyleniyor.
İngiltere’nin konuya olan yaklaşımı biraz daha farklı. Ancak Ulusal Siber Gücün piyasaya sürülmesiyle birlikte ABD ile aynı doğrultuda ilerleyeceğinin sinyallerini verdi. Örneğin fidye yazılımı gruplarının altyapısını ortadan kaldırmak, yabancı istihbarat teşkilatlarının işlerini yürütmesini zorlaştırmak ve casusluk yada daha yıkıcı saldırıların önüne geçmek için çalışmaların omuz omuza sürdürüleceği kesin bir dille belirtildi.
Ayrıca toplantı sonrası şu açıklamaya yer verildi:
Bugün iki ülke de dijital dünyada, ortak ilkelerimizi, normlarımızı ve değerlerimizi baltalamaya çalışan saldırı ve tehditlerle karşı karşıya. Siber ortamda yapılan stratejik işbirliğinin, bu gelişen tehditleri tüm yönleriyle ele alarak yaşam tarzımızı savunmak için oldukça önemli olduğu konusunda hemfikiriz.
Bunu, toplu savunma ve caydırıcılığa olanak tanıyan, ayrıca kötü niyetli siber faaliyetler yürüten ortak düşmanlarımıza ağır sonuçlar doğuran, kalıcı birleşik siber operasyonları planlayarak başaracağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.