ABD'den 'Halkbank' Kararı: Şimdi ne Olacak...

ABD'den 'Halkbank' Kararı: Şimdi ne Olacak...

ABD'de bir temyiz mahkemesi, Halkbank'ın İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçınmasına yardım ettiği gerekçesiyle ABD'nin cezai suçlamalarından muaf tutulma talebini reddetti.

ABD'de bir temyiz mahkemesi, Halkbank'ın İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçınmasına yardım ettiği gerekçesiyle ABD'nin cezai suçlamalarından muaf tutulma talebini reddetti. Eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, kararı Odatv'ye duyurdu.

İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında ABD’de yargılanamayacağı yönündeki ikinci başvurusundan da umduğunu bulamadı.

Manhattan'daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi, yabancı bir devlet şirketinin ticari faaliyetleriyle
ilgili suç teşkil eden davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ABD'de kovuşturmaya uğramaması için
genel hukukta hiçbir dayanak bulamadığını belirtti.

HAKAN ATİLLA: "YARGI YOLU GÖRÜNDÜ"

ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu olduğu iddiasıyla tutuklanan ve tutuklu bulunduğu cezaevinden 2019'da tahliye edilen eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, konuyla ilgili Odatv'ye konuştu.

Alınan kararla yargı yolunun göründüğünün altını çizen Atilla, "En başından beri ben de Halkbank da haksız dayanaklarla yargılanıyordu zaten. Bu kararla mahkeme hukuki bir çözüm bırakmadı, yargı yolu açıldı. Bu işle ilgili en başından beri Dışişleri Bakanlığı nezdinde ortak bir çözüm aranabilseydi daha iyi olabilirdi. Alınan kararla mahkeme ticari düzleme indirmiş oldu. Beni delil olmamasına rağmen mahkum ettiler" ifadelerini kullandı.

2022'DE DE REDDEDİLDİ

İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank, ABD’de yargılanamayacağı yönünde iki yıl önce de bir itirazda bulundu.

ABD Anayasa Mahkemesi’nde devam eden temyiz sürecinde savcılık, Halkbank’ın Kasım 2022'de sunduğu dilekçede vurguladığı "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na" göre yargılanamayacağı ve dilekçesinde sunduğu neden yargılanamayacağıyla ilgili belirttiği argümanlarına Aralık 2022'de cevap verdi.

ABD Başsavcısı Elizabeth Prelogar, o dönem Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu 62 sayfalık dilekçede, ticari bir banka olan Halkbank’ın hisselerinin çoğunluğu Türk hükümetine ait olduğu gerekçesiyle, çok sayıda federal ceza yasasını ihlal etmesine rağmen, ABD tarafından cezai kovuşturmadan kategorik olarak muaf tutulmak istediğini, ancak bankanın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’nın” hiçbir şekilde kapsamına girmediğini kaydetti.

Prelogar, yasa kapsamında olmayan Halkbank’ın, ABD’de yargılanabileceğini belirtti.

ABD başsavcısı, New York'un Güney Bölgesi Savcılığının, Halkbank’ı, Amerikan Maliye Bakanlığı’na karşı suç işlemek, yasal işlevleri engellemek için komplo kurmak, Acil Ekonomik Güçler Yasası’nı ihlal ederek banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak, İran’a yönelik yaptırımları delmek ve kara para aklamakla suçladığını ifade etti.

Odatv.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler