ABD'nin Ardından Rusya da Topa Girdi

ABD'nin Ardından Rusya da Topa Girdi

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılım sağlayacağı açıklandı.

Türkiye'nin BRICS'e katılmak için resmen talepte bulunduğu Bloombergh tarafından paylaşılmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ''BRICS konusunda somut bir gelişme olursa paylaşırız'' ifadelerini kullandı.

Bugün Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan açıklamayla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS Zirvesi'ne katılım sağlayacağı belirtildi.

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bir ekonomik ve siyasi işbirliği grubudur. Küresel ekonomik sorunlara çözüm bulmak, ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmek amacıyla bir araya gelmiştir.

AB AÇIKLAMASI

Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için başvurduğu iddiaları hakkında konuşan Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, her ülkenin kendisi için daha iyi olana karar verebileceğini aktarırken, "Türkiye-AB ilişkilerine gelince, Türkiye AB üyeliğine aday bir ülke. Gümrük Birliği ve çok iyi ticari ilişkilerimiz var" açıklaması yaptı.

Stano ayrıca aday ülkeler için, ''Aday ülkelerin AB'nin değerlerini paylaşmalarını ve dış politikalarını bizimkiyle uyumlu hale getirmelerini bekliyoruz" dedi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus tarafından gelen Tataristan Cumhuriyeti'ndeki BRICS Zirvesi'ne katılım davetini kabul ettiğini, "Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti" ifadeleriyle açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Ushakov daha sonra ise, ''Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Bu başvuruyu değerlendireceğiz" dedi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov iddialara ilişkin, ''Evet, Türkiye BRICS'e katılmaya ilgi gösteriyor. Bu gerçekten de böyle" diyerek gazetecilerin sorularını cevapladı.

EV SAHİBİ RUSYA

16. BRICS Zirvesi, dönem başkanı olan Rusya'nın ev sahipliğinde 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan'da gerçekleşecek.

Kaynak: Odatv

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler