ABD'yi tek tweet'le dolandıran mühendis

ABD'yi tek tweet'le dolandıran mühendis

Trump'ın ventilatör üretme çağrısı için attığı tweet'e cevap veren mühendisle anlaşan New York Eyaleti, dolandırıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden otomotiv üreticilerine yaptığı ventilatör üretme çağrısından sonra, yönetimin anlaştığı mühendisin dolandırıcı olduğu anlaşıldı.

ABD'de koronavirüs salgınının etkilerinin yükselmeye başladığı günlerde Trump, ülkenin büyük otomotiv firmalarına Twitter'dan ventilatör üretme çağrısı yapmıştı.

ABD'yi tek tweet'le dolandıran mühendis

"BİRİ BENİ ARASIN"

Başkan Trump'ın Ford ve General Motors'u etiketleyerek attığı, “Ventilatör yapmaya başlayın, hemen” tweet'ine, Yaron Oren-Pines isimli bir mühendis, “Yoğun bakım ünitesi için ventilatör üretebiliriz. Birisi acilen beni arasın.” cevabını vermişti.

69 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILDI

ABD merkezli medya kuruluşu BuzzFeed, Twitter'daki bu yazışmalardan 3 gün sonra New York Eyaleti'nin, 1450 solunum cihazı üretmesi için Pines'a 69 milyon dolar ödeme yaptığını ortaya çıkardı.

KORONA GÖREV GÜCÜ ÖNERDİ

BuzzFeed'in haberine göre eyalet yetkilileri, Oren-Pines ile anlaşma yapılmasının doğrudan Beyaz Saray'ın salgınla mücadele ekibi olan Corona Virüs Görev Gücü tarafından önerildiğini açıkladı.

PARAYI ALDI, VENTİLATÖRLER GELMEDİ

Yapılan anlaşmadan sonra, ödenen milyonlarca dolara rağmen ventilatörler yönetime teslim edilmedi.

New York Eyaleti, yapılan araştırmalaradan sonra Yaron Oren-Pines'in cihaz üretme konusunda bilgi sahibi olmadığı belirlendi.

Eyalet, anlaşmayı feshetti ve ödenen parayı geri alabilmek için harekete geçti.

BuzzFeed’in, konuyla ilgili bilgi almak amacıyla aradığı mühendis Oren-Pines, “Ne ben ne de şirketim herhangi bir yorum yapmayacağız.” ifadelerini kullandı.

GÖREV GÜCÜ İDDİALARI REDDETTİ

Buzzfeed bu haberi hazırladığı sırada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence bağlı Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü, bu konuda bir açıklama yapmaktan kaçındı.

Haberin yayınlanmasının ardından Mike Pence'in sözcüsü Katie Miller, "Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü'nün bu sözleşmeden asla haberi olmadı ve dahili yok." dedi.

TÜRKİYE BİR AYDA ÜRETTİ

Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle 1 ay gibi kısa bir sürede seri üretimine başlanan Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı'nın seri üretimi ve testleri, Arçelik'in Çerkezköy'de bulunan Elektronik İşletmesi'nde 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor.

4 TÜRK ŞİRKETİ, MİLLİ MÜCADELE RUHUYLA BİRLEŞTİ

Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın liderliğinde; 4 Türk şirketi tarafından, "Milli Mücadele" ruhuyla geliştirilen yerli solunum cihazının üretim süreci, Anadolu Ajansı tarafından görüntülenmişti.

Ocak ayında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını başladığında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Biosys ile yoğun bir şekilde çalışmaya başladığını belirten Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, "Biosys aslında TÜBİTAK desteği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğini daha önceden almış bir start up'ımız. ASELSAN, Baykar ve Sanayi Bakanlığı bir araya geliyorlar ve 'bu cihazı yüksek adette nasıl üretebiliriz?' diye çalışıyorlar. Ve bu dönemde akıllarına Arçelik Garage geliyor." bilgilerini verdi.

"GARAGE'DA BULUŞTUK VE HIZLA ÇALIŞMAYA BAŞLADIK"

Arçelik Garage'ın, dünyanın en iyi hızlandırma ve prototipleme merkezlerinden biri olduğunu anlatan Öztürk, "Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır Bey beni aradı. 'Böyle bir proje var, ne diyorsun Oğuz' dedi. Ben dedim 'Bakanım hemen gelin, konuşalım. Birlikte Garage'da buluştuk. Biosys ve Baykar'dan da arkadaşlarımız vardı. Hep birlikte gözden geçirdik ve hızla çalışmaya başladık. Kısa bir sürede bunu seri olarak üretebileceğimizi paylaştık." bilgilerini verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kendilerine gece 02.00'ye randevu verdiğini anlatan Öztürk, Ankara'ya giderek Koca'ya projeyi anlattıklarını ve onay aldıklarını söyledi.

Öztürk şöyle konuştu:

"Bu proje ülkemizin zor bir durumda nasıl bir araya geldiğinin çok iyi bir örneği. Biosys firması, Baykar, ASELSAN ve Arçelik olmak üzere hep beraber tasarım ve üretim know-how'ımızı bunun üzerine koyduk ve iki haftada aslında o start up'ın geliştirdiği bir miktar prototip kabul edilen ürünü, güvenli ve seri üretime hazır hale getirdik.

Daha sonra da bu gördüğünüz üretim tesisini yaptık. Test sistemlerini geliştirdik. Burada gördüğünüz test sistemleri akıllı test sistemleri... Her bir üründe 120 tane farklı fonksiyonu test ediyor. Parçalarını çok büyük oranda yerlileştirdik. Toplamda Arçelik'in, Arçelik'in yan sanayilerinin, Koç Grubu'ndaki otomotiv firmalarının, savunma sanayi, yan sanayileri dahil olmak üzere herkes buna emek veriyor."

120 MÜHENDİS, GECESİNİ GÜNDÜZÜNE KATTI

Öztürk, yerli ventilatörü seri üretime hazırlayana kadar 120 mühendisin gecesini gündüzüne kattığını belirterek, Agile çalışmanın önemine dikkati çekti.

Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şu anda bir start up ve 3 şirketin mühendisleri birlikte çalışıyorlar. Agile çalışıyorlar. Çok sayıda farklı grup her akşam telekonferansla konuşuyor. Biz mesela iftar nedeniyle 21.30'da yapıyoruz. Normalde 19.30'da... O gün ne yaptığımızı, yarın ne yapacağımızı her gün gözden geçiriyoruz. Her gün iş dağılımlarına ve ekiplerin dağılımına yeni baştan karar veriyor ve çalışıyoruz.

23 Nisan'dan itibaren buradaki arkadaşlarımız gündüz burada, gece Baykar'da, gündüz tekrar burada çalıştılar. Mühendislerin çalışma saatleri günde 18-20 saatlere yaklaşıyor ama insanlar yorgunluk duymuyor. Çünkü ülkeniz için bir şey yapıyorsunuz. Burası çok önemli.

Bugüne kadar Ar-Ge'ye yatırım yaptık, Ar-Ge'ye yapılan yatırımlar olmasa bugün bunların hiçbiri olmazdı. Hepsi bir araya gelince ulusal karakterimiz de birleşiyor ve çözüm çıkıyor.

Ülkemizde herhangi bir problem olduğunda ve buna doğru liderlik edildiğinde taraflar hemen harekete geçiyor. Bakanlıklarımızın doğru liderliği, üç tane şirketin çok güçlü mühendislik yapısı, ülkeye olan sevgisi birleşince bu çıkıyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler