AGİT seçim sürecini eleştirdi, Dışişleri yanıt verdi
Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak seçim için kampanya süreci devam ederken, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) süreçle ilgili ara raporunu yayınladı.
24 Mayıs'ta göreve başlayan cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sürecini izlemekle yükümlü Büyükelçi Audrey Glover başkanlığındaki heyeti, 11 sayfalık bir ara rapor hazırladı.
Euronews muhabiri Nurullah Sarac'ın haberine göre, raporda, seçim sisteminin değiştirildiği belirtilerek yeni mevzuat hakkında genel bilgi verildi. Türkçesi yayımlanmayan raporda öne çıkan başlıklar parlamenter sistemde yapılan değişiklik, OHAL, medya, ekonomik durum ve işsizlik oldu. Cumhurbaşkanlığı için yarışan adaylardan birinin tutuklu yargılandığı kaydedildi. Ayrıca OHAL nedeniyle bazı bölgelerde toplanma ve ifade özgürlüğüne kısıtlama getirildiği aktarıldı.
Rakiplere terör destekçisi yaftası
Raporun öne çıkan başlıklarından biri kampanya sürecinde adayların birbirlerine karşı kullandığı sert dil oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı rakip parti ve adaylarını terör destekçisi olmakla eleştirdiği vurgulandı. Raporun ilgili kısmında şu ifadeler kullanıldı:
"Başkanlık kampanyasının çatışmacı tonu, genel kutuplaşmayı yansıtıyor. Tüm adaylar birbirlerine karşı sert ve aşağılayıcı söylemler kullandı, görevde bulunan Cumhurbaşkanı ise diğer parti ve adayları sürekli olarak terör destekçisi olarak lanse etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca CHP adayına karşı aşağılama iddiasyla dava açtı. CHP adayı da görevdeki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tazminat davası açtı"
Medya hükümetle ilintili
Raporun medya ili ilgili bölümünde adayların TRT'de kendilerine ayrılan süre içerisinde konuşma hakları olduğu hatıratıldı. Ancak bazı adayların bu hakkı kullanmayı reddettiği vurgulandı. 'Geniş' ancak 'kutuplaşmış' olarak nitelenen medya ile ilgili şu değerlendirmelere yer verildi:
"Genel olarak medya, patronları hükümetle ilintili veya kamu ihalelerine bağımlı olan kurumlardan oluşuyor. 42 televizyon ana bilgi kaynağı olurken, ikinci olarak internet ve sosyal medya geliyor."
Raporda sosyal medya kullanıcıları hakkında açılan soruşturma ve davalara da yer verildi. Terör propagandası ve nefret söylemi nedeniyle bin 199 kişi hakkında takibat yapıldığı ve 643 kişiye ceza verildiği aktarıldı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan rapora tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AGİT ara raporunu 'mevcut seçim süreci hakkında sahadaki gerçeklerle örtüşmeyen hatta siyasi nitelikli bazı yorumlara yer verildiği görülmüştür' ifadeleriyle eleştirdi. Sözcü Aksoy yaptığı yazılı açıklamada, "Anılan misyonla tam şeffaflık temelinde yürütülen işbirliğimiz sürdürülecektir. Seçim gözlemlerinde misyonların objektif ve tarafsız biçimde hareket etmeleri evrensel temel ilkedir. Dolayısıyla ülkemizdeki tüm gözlemcilerin buna uygun davranmalarını beklenmektedir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.