AKP'den Çocuk Suçlarıyla Mücadele İçin Yeni Yasa Hazırlığı!

AKP'den Çocuk Suçlarıyla Mücadele İçin Yeni Yasa Hazırlığı!

AKP’nin çocuk suçluluğu ve bağımlılıkla mücadele kapsamında 23 maddeden oluşan kapsamlı bir yasal düzenleme üzerinde çalıştığı, teklifin yeni yasama yılında Meclis’e sunulmasının planlandığı bildirildi.

Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre, AKP, çocuk suçluluğu ve bağımlılıkla mücadele kapsamında kapsamlı bir yasal düzenleme üzerinde çalışıyor. Meclis'te kurulan araştırma komisyonunun raporunda yer alan 23 maddelik önerinin, yeni yasama döneminde kanun teklifine dönüştürülerek Meclis gündemine getirilmesi hedefleniyor.

Edinilen bilgilere göre AKP Meclis Grup Başkanlığı, suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenlemeleri 12. Yargı Paketi'nden ayrı bir çalışma olarak ele alıyor. Geçtiğimiz günlerde AKP milletvekilleri ile Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet ve İçişleri bakanlıklarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda taslak düzenlemenin ayrıntıları değerlendirildi.

Hazırlanan çalışmada çocukların alkol ve bağımlılık yapıcı maddelere erişiminin önlenmesine yönelik yaptırımların artırılması öngörülüyor. Buna göre çocuklara alkol temin edilmesi doğrudan suç kapsamına alınacak. Ayrıca "sağlık için tehlikeli madde temini" suçunda öngörülen hapis cezalarının artırılması planlanıyor.

AĞIR SUÇLARDA YAŞ İNDİRİMİ DÜZENLEMESİ

Taslakta yer alan bir diğer başlık ise ağır suç işleyen çocuklara uygulanan yaş indirimi. Kasten öldürme ve ağır yaralama gibi suçlarda hâkimlere yaş indirimi uygulamama yetkisi verilmesi seçeneği üzerinde duruluyor. Bunun yanı sıra "suça sürüklenen çocuk" yerine "adli süreçteki çocuk" ifadesinin kullanılması, bazı durumlarda ebeveynlere yönelik cezai yaptırımlar getirilmesi ve 15-18 yaş grubunda tekerrür hükümlerinin uygulanması da öneriler arasında bulunuyor.

Çocuklara yönelik hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasında da değişiklik yapılması planlanıyor. Buna göre 15-18 yaş grubunda hapis cezasının ertelenebilmesi için öngörülen süre sınırının düşürülmesi ve 15 yaşını doldurmuş çocuklar hakkında sosyal inceleme raporunun zorunlu hale getirilmesi gündemde.

YENİ SUÇ TANIMLARI YOLDA

Taslak düzenleme, yalnızca adli süreçleri değil sosyal politikaları da kapsıyor. Buna göre bağımlılık riski taşıyan çocuklar için acil korunma mekanizmalarının oluşturulması, dijital platformlarda suçu özendiren içeriklere yönelik yeni suç tanımlarının getirilmesi ve soruşturma aşamasında sosyal inceleme raporlarının zorunlu hale getirilmesi planlanıyor.

Öneriler arasında ayrıca, 2009 sonrası doğanlara ömür boyu tütün satışının yasaklanmasına yönelik çalışmalar yapılması ve nüfusu 100 binin üzerindeki belediyelerin bütçelerinden çocuk ve gençlik hizmetlerine belirli bir pay ayırmasının zorunlu hale getirilmesi de yer alıyor.

Düzenlemenin yeni yasama yılında Meclis'e sunularak hızla yasalaştırılması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler