AKP'nin tarım müjdesine(!) sert eleştiri: Bakan Kirişci'yi de geçiniz

AKP'nin tarım müjdesine(!) sert eleştiri: Bakan Kirişci'yi de geçiniz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarımda nakdi değil ayni destekler verileceğini açıklamıştı. Ünlü ekonomist Atabay'dan Kirişci'ye sert eleştiri geldi. Atabay, "Kirişci'yi de geçiniz" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci çiftçiye gübre- mazot, besiciye yem desteği gibi başlıklarda değişikliğe gidilerek üretim maliyetlerinin azaltılacağını açıklamıştı.

Destekleme modelinin değiştirilerek nakdi değil ayni destekleme yoluna gidileceğini açıklayan Bakan Kirişçi, "Üretim yapacağım ama mazot-gübre alacak ekonomik gücüm yok' diyorsanız. Ben size bunu ayni olarak vereceğim. Siz ürün hasadından sonra ister piyasaya sattınız, ister TMO'ya… O dönemde size ayni olarak bu kadar mazot gübre verdik diyerek bunun parasını isteyeceğiz. Üretici devlete ürünü sattıysa alacaktan mahsuplaşacağız." demişti.

Bakan Kirişci'nin açıklamalarına ünlü ekonomist Gülden Atabay'dan dikkat çeken eleştiri geldi.

Politikyol'daki köşe yazısında "Bu kadarı artık pes." diyen Atabay'ın eleştirileri şu şekilde:

"Dünyanın tüm ülkeleri tarımı strateji sektörler arasına sokarak çiftçiye desteklerini doğrudan, yüksek ve etkili şekle döndürmek için çaba sarf edip kaynak yaratırken, AKP’nin yeni Tarım Bakanı nakdi çıkışmadığı için üretimden geri kalmasın diye çiftçiye sağlayacağı mazot ve gübrenin bedelini aylar sonra çiftçiden söke söke geri alacak. Destek bu işin neresinde o zaman?

Kur Korumalı Mevduat için Hazine hesaplarında bugün “Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı Korunmasına İlişkin Giderler” adı altında yapılan karşılıksız giderler zengini zengin etmek için vergi gelirlerini geri almayı düşünmeden kullanırken, çiftçiye verilen mazot ve gübre desteğini çiftçi devlete geri ödeyecek. Öyle mi?

Geçiniz.

Sayın Tarım Bakanı Kirişçi’nin tarım sektöründeki derin sorunlara çözüm önerileri ne çiftçi için ne de gıda tüketicisi olan her birimiz adına fayda sağlamaktan, sürdürülebilir tarım için ışık olmaktan çok uzak.

AKP’nin son Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’yi de geçiniz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler