Prof. Dr. İ. Hamit Hancı

Prof. Dr. İ. Hamit Hancı

Alkol almadan sarhoş olanlar: Otomatik Bira Sendromu

(Auto Brewery Syndrome)

Prof.Dr.İ.Hamit Hancı:Adli Bilimciler Derneği Başkanı

Dr.Dt.Müge Ağır. Adli Bilim Doktoru. Adli Bilimciler Derneği Dedektiflik Komisyonu Başkanı

Son günlerde Alkol zehirlenmesi nedeniyle yedi kez acil servise giden ancak hiç içki içmediğini söyleyen 50 yaşındaki Kanadalı bir kadınla gündeme gelen bir hastalık; Otomatik Bira Sendromu (Auto Brewery Syndrome)

Bu durumun Karbonhidratlardan alkol fermente edebilen (mayalayan) mikroorganizmaların barsakta çoğalmasıyla ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Fermantasyon en kaba tabirle gıdaların kimyasal olarak çürümesi demektir. Mayalama da diyebileceğimiz bu işlemde gıdalar bakteriler, maya, mantar gibi mikroorganizmalar sayesinde çürümekte ve alkol oluşmaktadır..

Nadir görülen bir durumdur çünkü "fermantasyon yapan mikroorganizmaların önemli ölçüde aşırı çoğalması ve yüksek karbonhidrat tüketimi" için birçok değişkenin aynı ortaya çıkması gerekmektedir

Diyabet ,inflamatuar barsak hastalığı gibi bazı hastalıklarda görülebilen bu durumun , genetik olarak inaktif bir enzimin alkolü düzgün bir şekilde metabolize edememesi sonucu oluştuğu da düşünülmektedir.

Sık kullanılan antibiyotikler ve bazı mide koruyucular barsaktaki normal mikroorganizma yapısını (florasını) değiştirebilmekte auto brewery sendromu gelişebilmektedir.

Barsakta alkol üreten özellikle mantar türü mikroorganizmalar yüzünden

Sarhoş olan bu kişiler (konuşma bozukluğu, dikkat eksikliği, uyku sorunları ve nefesinde alkol kokusu gibi) alkol zehirlenmesi bulguları görülmektedir.

Düşük karbonhidrat diyeti (meyve, sebze, yumurta, et ve balık ) ve mantar önleyici tedavi ile ortadan kalkmakta, ancak karbonhidrat alımında tekrar artırmaya başlamaktadır

Black Physicians of B.C. grubunun da kurucusu olan Zewude, Auto Brewery sendromunun ilk raporunu 1948'de midesi yırtılmış bir çocuğun alkol kokusu almasına dayandırmıştır. Daha sonra 1952 yılında Japonya'da teşhis edilmiş, Kuzey Amerika'daki ilk vakalar ise 1980'lerde ABD'de yayınlanmıştır. 1974'ten bu yana 20 Auto Brewery sendromu hastası tespit edilmiştir.

Bu durum hasta için ciddi tıbbi, sosyal ve hukuki sonuçlar doğurabilmektedir.

Benzer bir durum ölüm sonrasında meydana gelmektedir. Cesedin kokuşması ile vücuttaki mantar ve diğer mikroorganizmalar alkol üretmekte ve yapılan toksikolojik analizlerde hiç içki içmemiş kişinin vücut sıvılarında alkol saptanabilmektedir.

Fermantasyon: Gıdaların kimyasal olarak çürümesi, mayalanma.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.