Almanya'da 3. cinsiyet uygulaması
Aralık ayında kabul edilen yasa ile birlikte Almanya’da yaşayan hermafrodit (Çift cinsiyetli) bireyler, yasal olarak 3. bir cinsiyet olarak tanınmaya başlandı.
Almanya'da hem kadın hem de erkek cinsiyetinin özelliklerini taşıyan bireyler için artık resmi belgelerde üçüncü cinsiyet seçeneği bulunacak.
Mahkemenin geçen ay kabul ettiği kanun 2019'un ilk gününde yürürlüğe girdi.
Biyolojik olarak kadın veya erkek olarak tanımına uymayan bireyler, cinsiyet olarak ‘farklı' kategorisini seçebilecek. Ancak, hermafrodit (iki cinse de ait genital organlar, üreme organları ve/veya farklı kromozomlara sahip insanları kapsayan biyolojik bir durum) bireyler, remi olarak 3. cinsiyet tercihinde bulunabilmek için doktor raporu almak durumunda.
Son yıllarda diğer bazı ülkeler de çift cinsiyetli bireylerin cinsiyetlerinin remi olarak tanınması adına benzer yasal düzenlemelerde bulunmuştu.
Avusturya anayasa mahkemesi, Haziran ayında Almanya'dakine benzer bir yasal değişiklikle hermafrodit bireylerin 3. cinsiyet olarak tanınmasını öngören bir yasayı onaylamıştı.
Öte yandan, Yeni Zelanda, Malta, Hindistan ve Kanada da çift cinsiyetleri bireylerin hukuk önünde karşılaştıkları sorunları gidermek adına benzer adımları atmıştı.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 1.7'si hem kadın hem de erkek cinsel özelliklerine sahip olarak doğuyor.
‘3. cinsiyet' uygulamasının cinsel kimlik veya cinsel yönelim tercihleriyle bir ilgisi bulunmadığı belirtiliyor.
Birçok çift cinsiyetli bireyin, cinsel özellikleri nedeniyle toplumsal damgalamayla, yasal ayrımcılık ya da kadın veya erkek cinsiyetlerin birini seçmeye zorlanmak ile yüzleşmek zorunda kalıyor.
Almanya'da 2013'te hermafrodit bireylere resmi belgelerdeki cinsiyet bölümünü boş bırakabilmeleri hakkı tanınmıştı. Fakat 2017'de ülkenin en üst mahkemesi, kadın olarak kaydedilen, ancak kromozom testleri sonucu erkek ya da kadın olduğu tespit edilemeyen bir davacı tarafından açılan davada, bireyleri ‘cinsiyetsiz' bırakmanın ayrımcılık olduğuna hükmetmişti.
Bundesrat (Almanya Federal Meclisi), 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan yasa değişikliğini onayladı.
DOKTOR RAPORU ŞARTINA TEPKİ
BBC Avrupa editörü Danny Aeberhard, bazılarının bu adımın ‘fazla ileri gittiğini' düşünürken, bazılarının da doktor raporu şartının fiziksel olarak çift cinsiyet özelliği taşımayan insanların ‘3. cinsiyet' seçeneğini seçmesini zorlaştıracağını görüşünde olduğunu aktardı.
Almanya'da 2013'e kadar erkek ve kadın cinsel özellikleriyle doğan insanların doğum belgesi boş bırakılamıyordu.
Bundan önce şüphe bulunuyorsa, yetkililer interseks bireylerin doğum belgelerinde cinsiyet hanesini erkek ya da kadın olarak işaretliyor ve daha sonra sıklıkla acılı ve uzun bir süreç gerektiren cinsiyet tayini ameliyatları yapılıyordu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.