Almanya'da hükümet ve iş dünyası AB dışından kalifiye işçi alımı için seferber oldu
Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kalifiye işgücü açığını AB dışı ülkelerden kapatacak yeni yasanın yürürlüğe girmesi öncesinde devlet yetkilileri çalışmalarını hızlandırdı.
Berlin yönetimi 1 Mart 2020'de resmiyet kazanacak yasayla alakalı Avrupa Birliği (AB) haricinde özellikle sağlık alanındaki işgücü açığını kapatması için Filipinler ve Meksika ile kapsamlı anlaşmalar yapmıştı.
Bu kapsamda federal hükümet, eyalet yönetimleri, iş dünyası ve sendika temsilcileri pazartesi günü Berlin'deki Başbakanlık binasında konuyu masaya yatıracak. Zirvede yeni işgücü göçü yasasının günlük hayata hızlı bir şekilde adapte etmenin yolları masaya yatırılacak.
Federal Çalışma Ajansı Başkanı Detlef Scheele yaptığı açıklamada, söz konusu göç yasasında işçiler için geçerli olacak yeterlilik şartlarının bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Bizim için önemli olan diğer ülkelerden yetişmiş işgücünü alıp getirmek değil, onlarla belirlenen hedefler doğrultusunda birlikte çalışabilmek. Bu yasanın ivedi bir şekilde hayata geçmesi gerekiyor." diye konuştu.
Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise yasanın önemine vurgu yaparak vize alma süreci de dahil olmak üzere çalışmaların "hızlı ve bürokratik olmayan" bir biçimde uygulanması çağrısında bulundu. Wollseifer, "Şu anda sektörde kalifiye çalışan olmadığı için 250 bin kişilik boş pozisyon doldurulamıyor" dedi.
Başbakan Angela Merkel de yaptığı son açıklamada AB dışı ülkelerden kalifiye işgücü göçüne mecbur olduklarını vurgulamıştı. Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise zirve öncesinde iş dünyasına yeni bir istihdam stratejisi benimseme çağrısı yapmıştı. Heil, "İş dünyası devlete hangi alanlarda işgücü istihdam etmek istediğini söylemeli" demişti.
Meksika ile sağlık sektörü konuşunda anlaşma
Almanya daha önce hemşire ve nitelikli sağlık çalışanlarının istihdamı için Meksika ile anlaşma sağlamıştı.
Yasanın yürürlüğe girmesi arefesinde nitelikli işgücünün Almanca öğrenmesi, vize işlemlerinin hızlandırılması ve diğer bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla Almanya dışında işçilerin geleceği ülkelerin sınırları içerisinde de bazı çalışmalar yapılması bekleniyor. Alman hükümetinin bu yolla işçiler ülkelerinden çıkmadan önce uyum sorununu en aza indirmeyi amaçladığı düşünülüyor.
Filipinler, Hindistan ve Brezilya'dan nitelikli işçiler gelebilir
Berlin'in Meksika ve Filipinler dışında Hindistan, Vietnam ve Brezilya gibi ülkelerden kalifiye işçi getirmek için ilgili hükümetlerle temas halinde olduğu belirtildi.
Almanya'da sağlık sektörü dışında özellikle internet teknolojileri (IT), metal ve ağır sanayi, aşçılık ve gastronomi ile inşaat alanında önemli işgücü açığı bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.