ALTILI MASA...?

Hani 6’lı masa demişken, önce masanın ne olduğu, kimler tarafından ne zaman icat edildiği, ne işe yaradığı, ne gibi isimler aldığıyla ilgili kısa bir açıklamanın faydalı olacağı düşünülmelidir...
Masa, ayaklar üzerine yerleştirilmiş tabladan oluşan bir cisimdir. Masayı ilk bulanların Mısırlılar olduğuna söylenmekle beraber, ne zaman, kim tarafından icat edildiği kesin olarak bilinmemektedir. İlk zamanlar metal ve taş satıhlardan yapılmış olan ve eşyaları yukarıda tutmak amaçlı kullanılan masa, insanların çevresinde oturması için kullanılmamaktadır...
Yunanlı ve Romalılar masayı yemek yemek için kullanmışlar ve gelişen çağın gereklerine göre sehpa havasında bronz veya gümüş karışımı, mermer, tahta masalar geliştirmişlerdir. Zamanla ayrı parçalardan oluşmuş daha büyük dikdörtgen ve yuvarlak masalar, Romalılar tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Batı Avrupa'da yoğun savaşlar ve işgaller bilgi kaybına yol açmış ve hızlı yer değiştirme zorunluluğunda kalan toplumlarda masalar daha çok derme çatma bir hal almıştır.
Ahşap işçiliği küçük yuvarlak masalar, 15. yüzyıldan itibaren günlük yaşama girmiş olup; yemek masaları ilk kez 16. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. Yerde oturmaya ve yemek yemeğe alışık olan Türk toplumunda ise masa kullanımı 19. yüzyıla denk gelmektedir..

Günümüzde ise; masa kullanım amacına göre çeşitli isimler almaktadır. Mesela; bilgisayar masası, yemek masası, bilardo masası, kumar masası, toplantı masası gibi birçok örnek gösterilebilir ama en meşhuru her halde hergün medyanın dilinden düşürmediği 6’lı masa olmuştur.

Sahi bu 6’lı masanın ne için bir araya geldiğini gerçekten bilen var mı? Bir bakıyorsun yazılı, sözlü ve görsel araçlarla b“altılı masa toplanıyor ve ortak adaylarını açıklayacak” haberleri yapılıyor ama toplantı sonrası halkı tatmin eden bir açıklama yapılmıyor. Masayı oluşturan liderlere bakıyorsunuz, aday olmuşlar ama hep kaybetmişler. Kendisi kaybedenlerin gösterdiği aday mı kazanacak?... Kendileri kazanamadıkları gibi gösterdikleri adayda kazanamayacak. Bu masa olsa olsa mevcut iktidarın devamına destek masası olur. Aksinin olması için kenara çekilip yerlerine yeni liderlerin gelmesiyle olur. Bunlar bu koltukları işğal ettikçe bu düzenden kurtuluş yolu yoktur...

Bu ülkenin kurtuluş yolu ne iktidar ne de 6’lı masadır. Bunlar birbirinin aynısıdır. Aksi takdirde, iktidarın bazı olumsuz uygulamaları karşısında canından bezen birçok kesime rağmen, iktidara gelemeyen muhalefet partilerin bir araya gelerek masa kurup,”hep birlikte iktidara geleceğiz” demeleri asla inandırıcı değildir. Bu masanın hangi lideri seçim kazanmıştır ya da şu an yaşanan sosyal ve ekonomik sorunların sorumlusu değildir? Bu soruların cevabı verildiğinde halk doğru kararı verecektir.

Anlı şanlı bazı medya kuruluşları, iktidardan çok 6'lı masayı haber yapıyorsunuz ama “Önce Vatan” diyen birçok vatanseverin biraraya gelerek kurduğu Yenilik Partisinin kurultayını ve lideri Öztürk Yılmaz’ın, Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasını görmezden gelerek iki satır haberini yapmamanız, iktidara gelmesine asla engel olamayacaklardır.

elvedatan@gmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.