Söz Sizde!
AMELİYATHANE (CERRAHİ) TEKNİKERLERİ GÖREV TANIMI SORUNU
Ameliyathane Cerrahi Sağlık Teknikerler Platform Başkanı Rıdvan Taş
Cerrahide Dünya standartlarına ulaşmak için 2002 yılında kurulan Ameliyathane ( Teknikerleri) Hizmetleri bölümün amacı ölüm sakat kalma ve uzun iyileşme dönemini en aza indirerek cerrahide memnuniyet ve güveni en üst seviyeye çıkarmaktır.
KKTC ve Türkiye’de yaklaşık 50 Üniversiteden mezun olan Ameliyathane (Teknikerleri) Hizmetleri öğrencileri Ameliyathane Teknikerleri ünvanını alır.Güvenli Cerrahiyi sağlamak için öğrencilere üniversite Laboratuvarında gerçek ameliyathanelerde cerrahi disipline uygun olarak Cerrahlar ve akedemisyenler tarafından eğitim verilir.
Ameliyathane Hizmetleri öğrencileri; eğitim döneminde Cerrahi Hastalıklar,Ameliyathane Teknolojileri,Anatomi,Fizyoloji,Anestezi,Mikrobiyoloji,İlk Yardım,Tıbbi Termonoloji, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon derslerinin yanı sıra genel kültür dersleriyle desteklenmektedir.
Üniversite müfredat programlarının tamamında cerrahi güvenliği artıracak şekilde,steril cerrahi ekibe ( Scrup-Sirküle ) dahil edilmek üzere Ameliyathane Teknikerleri öğrencileri yetiştirilmektedir.
Malesef Ameliyathane Teknikerleri görev tanımında “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” maddesinden dolayı steril vakaya girmeleri tamamen hastane yönetiminin insiyatifine bırakılmış durumdadır.Görev tanımında değişiklik yapılarak “ Ameliyathane Teknikerleri Steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder “ maddesinin eklenmesi gerekmektedir.
Görev tanımında”Ameliyathane Teknikerleri steril olarak ameliyata dahil olur Cerrahı asiste eder” maddesi olmadığı için 20 bin Ameliyathane Teknikerleri özel sektörde iş bulamayarak mağdur olmaktadır.Bazı devlet hastanelerinde de steril olarak ameliyata dahil edilmeyerek mesleğinin gereğini yapamamakta ve geri planda heba olmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.