Amerikan askerinin başına çuval geçirilmesi sonrası hangi açıklamalar yapıldı?

Amerikan askerinin başına çuval geçirilmesi sonrası hangi açıklamalar yapıldı?

İzmir'de Pazartesi günü bir Amerikan askerinin başına çuval geçirildi. İzmir Valiliği, olayla ilgili olarak Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi 15 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

TGB olayı X hesabında yayımladığı görüntülerle duyurdu.

Yapılan açıklamada, "Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez. Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!" denildi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, X hesabından yaptığı açıklamada saldırıya uğrayan kişilerin USS Wasp gemisinde görevli Amerikan askeri personeli olduğunu teyit etti.

Askerlerin güvende olduğunu belirten elçilik, Türk makamlarına olaya hızlı müdahale ettikleri için teşekkür etti.
Reuters haber ajansına konuşan bir Beyaz Saray sözcüsü, olaydan dolayı "rahatsız" olduklarını ancak "Türk polisinin konuyu ciddiye almasını" takdir ettiklerini söyledi.

Salı günü basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre'e bir gazeteci, "Beyaz Saray, Türkiye'de iki Amerikan deniz piyadesine yönelik saldırıyla ilgili olarak Türk yetkililerle temas halinde mi?" diye sordu.

Jean-Pierre, ABD askerlerine yönelik, hepinizin haber yaptığı saldırıdan açıkça endişe duyuyoruz. Askerlerin artık güvende olduklarını ve USS Wasp'a döndüklerini duymamıza sevindik" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın bu konuda muhtemelen yakında açıklama yapacağını belirten Jean-Pierre, "Türk polisini ve aldıkları tavrı takdir ediyoruz. Bu ciddi bir konu" dedi.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder da günlük basın toplantısında, İzmir'deki olaya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu iki askerin yaralanmadığını ve güvende olduğunu belirterek, yerel makamlarla birlikte soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Olayı “rahatsız edici” olarak nitelendiren Ryder, “Bu konuyu araştıran Türk yetkililere destekleri için minnettarız” dedi.

Ryder, iki Amerikan askerini de profesyonel tavırları nedeniyle övdü.

Perinçek'ten TGB üyelerine destek
Gözaltına alınanlar arasında TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin'in de olduğu açıklandı.

Çetin X'ten yayımladığı mesajda "Gözaltındayız" dedi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, X hesabından TGB üyelerine destek verdi.

Perinçek, "ABD'nin ve İsrail'in sözde Kürdistan, gerçekte İkinci İsrail planlarına meydan okunduğunu" ve "Hamas lideri Haniye'nin şehit edilmesine yanıt verildiğini" savundu.

Amerikan donanması yayınlarına göre USS Wasp, 13-17 Ağustos tarihlerinde Türk savaş gemileriyle eğitim tatbikatına katıldı.

Gemi, 1 Eylül'de, önceden planlanmış bir ziyaret kapsamında İzmir limanına geldi.

2003'teki 'çuval' olayı
Aydınlık gazetesi, TGB'nin 2011 yılından beri yedinci kez bir Amerikan askerinin başına çuval geçirdiğini yazdı.

Amerikan askerlerinin başına çuval geçirilmesi 4 Temmuz 2003'te Irak'ın Süleymaniye kentinde yaşanan bir olaya gönderme yapıyor.

Amerikan askerleri, bu tarihte Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı subayların bulunduğu karargâha baskın düzenlemiş, buradaki Türk askerlerini başlarına çuval geçirerek sorgulanmak üzere Bağdat'a götürmüştü.

Askerler yaklaşık 60 saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Olay, TBMM'nin ABD askerlerinin Irak operasyonu için Türkiye topraklarını kullanmasına izin veren tezkereyi reddetmesinin ardından yaşanmıştı.

1 Mart 2003'teki oturumda tezkerenin reddedilmesinin ardından ABD, Irak harekatı planlarını değiştirmek zorunda kalmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dış Politika