Angelina Jolie hükümetleri eleştirdi: “Tecavüz bir savaş silahı olarak kullanılıyor”

Angelina Jolie hükümetleri eleştirdi: “Tecavüz bir savaş silahı olarak kullanılıyor”

BM elçisi Angelina Jolie, tecavüzü bir savaş silahı olarak kullanmaktan caydırma ve hayatta kalanların ihtiyaçlarının karşılanamaması konusunda ilerleme kaydedilememesini sert bir şekilde eleştirdi.

Angelina Jolie, hükümetlerin savaş zamanında tecavüzden kurtulanları desteklemek için harekete geçmemesini çok acı verici ve sinir bozucu olarak niteledi.

2012 yılında dönemin dışişleri bakanı William Hague ile Çatışmada Cinsel Şiddeti Önleme Girişimi’ni (PSVI) başlatan oyuncu ve BM mülteciler özel elçisi, faillerin adalete teslim edilmesi ve hayatta kalanlara öncelik verilmesi konusunda yeterli ilerleme kaydedilmediğini söyledi.

Jolie, Guardian’a yazdığı yazıda şu satırlara yer verdi: “Biraz ilerleme oldu… Ancak hayatta kalanların ihtiyaçlarını karşılamaya ya da failleri geçmişteki hemen hemen her yeni çatışmada tecavüzü bir savaş silahı olarak kullanmaktan caydırmaya neredeyse yetmedi. Hükümetlerin verdiği taahhütlere rağmen, küresel düzeyde önemli ve kalıcı bir eylem görmedik. Bu çok acı verici ve sinir bozucu.”

ŞİDDETLE MÜCADELE İÇİN YENİ FON

Pazartesi günü başlayacak iki günlük PSVI zirvesine 70 ülkeden bakan ve temsilcinin katılması bekleniyor. Ayrıca şiddetten kurtulanlar ve Nobel ödüllü Nadia Murad ve Denis Mukwege de katılacak.

İngiltere başbakanının PSVI özel temsilcisi Tariq Ahmad, konferansın yeni eylemlere yön vereceğini, yeni taahhütleri güvence altına alacağını ve bu suçlara karşı küresel tepkiyi güçlendirileceğini söyledi. İngiltere hükümeti pazartesi günü şiddetle mücadele için üç yıl boyunca 12,5 milyon sterlinlik yeni fon açıkladı. Paranın çoğu hayatta kalanları desteklemek için kullanılacak.

2014 yılında Londra’da düzenlenen ve 1.700 politikacı, ünlü ve hayatta kalan kişinin katıldığı bir PSVI zirvesi, savaş bölgelerinde tecavüzle mücadele için 2015 İngiltere bütçesinin beş katından fazlasına mal olduğu için eleştirilmişti.

2020’de de yardım gözlemcisi tarafından hazırlanan bir raporda, PSVI’nin hedeflerini tam olarak yerine getirmediği ve hayatta kalanları hayal kırıklığına uğratma riski altında olduğu belirtilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler