AYM'den Yabancılara Toprak Satışı Kararı

AYM'den Yabancılara Toprak Satışı Kararı

Anayasa Mahkemesi’nin yabancılara toprak satışına ilişkin Turgut Özal döneminde yapılan iki yasal düzenlemeyi 1985 ve 1986 yıllarında toprağın bir devletin kurucu unsuru olduğu gerekçesiyle iki kez iptal ettiği ortaya çıktı.

Türkiye’de yabancılara araz satışları giderek artarken, Veryansın Tv Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili verdiği kritik iki karara ulaştı.

Anayasa Mahkemesi yabancılara toprak satışına ilişkin Turgut Özal döneminde yapılan iki yasal düzenlemeyi 1985 ve 1986 yıllarında toprağın bir devletin kurucu unsuru olduğu gerekçesiyle iki kez iptal ettiği belirlendi.

Yüksek Mahkeme gerekçeli kararında şu görüşlere yer verdi:



“Ülke, devletin asli ve maddi unsurlarından biridir. Ülke olmadan devlet olmaz. Ülke, devlet otoritesinin geçerli olacağı alanı belli eder. Devlet, sahip olduğu kurucu unsur niteliğini taşıyan üstün kudretine dayanmak suretiyle ülkede yerleşik olan ve devletin diğer asli maddi kurucu unsurunu oluşturan insan topluluğunun güvenliğini ve yararını kollamak ve gözetmek durumundadır. Bu asli görevi nedeniyledir ki, ülke üzerinde, egemenliğe dayalı üstün bir hakka sahiptir. Toprak ile ilgili konuda insan haklarına saygılı, ölçülü adil bir sınırlama, devlet için “ nefsi müdafaa “ tedbiri niteliğindedir.

‘TOPRAK EGEMENLİK VE BAĞIMSIZLIK SİMGESİDİR’
Ülkede yabancının arazi ve emlak edinmesi, salt bir mülkiyet sorunu gibi değerlendirilemez. Toprak, devletin vazgeçilmesi olanaksız temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığın simgesidir.

‘ÜLKE TOPRAĞI ÜLKEDEN KOPMA DURUMUNA GELEBİLECEKTİR’
Ülke ile ulus arasında bağlantı vardır. Ülke, bu ulusun bireylerine aittir. Belli bölgelerde toprak alacak yabancılar, bu hükümlerden yararlanarak o bölgelerde çoğunluk sağlayıp etkinlik kazanabilecektir. Bu yöndeki bir gelişme ile satılan, yabancılar tarafından mülk edinilen ülke toprağı ülkeden kopma durumuna gelebilecektir.

İSRAİL DEVLETİ ÖRNEĞİ
Tarihte böyle olaylar yaşanmıştır. Arap topraklarında Yahudiler bu yolla etkinlik sağlamış ve bunun sonucu olarak da orada İsrail Devletini kurmayı başarmışlardır. Bu nedenle, ülke topraklarının satışına cevaz veren her iki madde de; Anayasamızın devletin ülkesi ve ulusu ile bir bütün olduğunu saptayan başlangıç hükümlerine de aykırı bulunmaktadır.“

Ancak AKP Anayasa Mahkemesinin bu kararlarına rağmen, 19 Temmuz 2003 tarihinde 4919 sayılı yasanın 19. maddesi ile 644 sayılı tapulama yasasının 35. ve 36. maddeleri ve 442 sayılı Köy Yasasının 87. maddesini değiştirdi. AKP bu şekilde Anayasa Mahkemesinin kararını uygulanamaz hale getirdi.

Yabancılara mülk satışı da AYM kararından bu yana artış gösterdi.

Konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 2021 yılında yabancılara 58 bin 576 konut satıldı.

Yabancıların satın aldığı konut sayısı 2020 yılına göre yüzde 43,5 yükseldi. 2021’de ilk sırayı 26 bin 469 konut satışıyla İstanbul alırken, bu kenti sırasıyla 12 bin 384 konut satışıyla Antalya, 3 bin 672 konut satışıyla Ankara izledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler