BAE İLE ANLAŞMA VE BİLİNMEYENLER: (2) ÇİN’İN BAE’DEKİ GİZLİ ASKERİ TESİSİ NE ANLAMA GELİYOR?
Nuray Başaran'ın yeni yazısı..
BAE İLE ANLAŞMA VE BİLİNMEYENLER: (2)
ÇİN’İN BAE’DEKİ GİZLİ ASKERİ TESİSİ NE ANLAMA GELİYOR?
NURAY BAŞARAN
Uluslararası medyaya göre en basitinden , Çin'inBAE'deki gizli askeri tesisi, Hindistan ve Amerika'yı endişelendiriyor.
Yeni Delhi kaynaklı haber ajansı, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi ve Orta Doğu'daki etkisinin azalmasıyla birlikte Çin’in , petrol zengini bölgedeki askeri ayak izini arttırdığını söylüyor.
Ve şöyle devam ediyor:
Çin, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Halife Limanı’nda çok katlı bir askeri tesis inşa ediyor, bu Hindistan ve ABD için büyük bir endişe kaynağı.
BAE hükümeti konuyla ilgili bilgisi olmadığını iddia ederken, Çin Denizcilik Şirketi (COSCO) tarafından inşa edilen ve işletilen terminaldeki binadan haberdar olmadıklarını söyleyerek durumu savunuyor.
Bu arada söylemekte fayda var , Çin Denizcilik Şirketi COSCO, aynı zamanda Yunanistan’ın Pire Limanı’nı da satın alan şirket.
Dünya basınında yer alan habere göre;
ABD'nin uyarısının ardından inşaat çalışmaları görünüşte durma noktasına gelmiş olsa da, Hindistan istihbarat teşkilatlı bunun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu (yani meselenin çok daha büyük olduğunu) ve Çin'in sadece Birleşik Arap Emirlikleri'ni değil, Birleşik Arap Emirlikleri'ni de yok ettiğini söylüyor.
Arap Emirlikleri. Bu alanda Afganistan dahil diğer ülkelerle anlaşmalar yapmış durumda.
Bir kaynağa göre; BAE’nin tek çıkarı, azalan ABD etkisinden yararlanmak.
Kuşak ve Yol Girişimi aracılığıyla BAE, Çin yatırımları için bölgesel bir merkez olmak istiyor. Birleşik Arap Emirlikleri, Orta Doğu bölgesindeki en önemli ticaret ortağı ve Çin'in Orta Doğu ile olan petrol dışı ticaretinin yüzde 28'ini oluşturmakta. Ayrıca Körfez ülkesinde 200.000'den fazla Çinli vatandaş yaşıyor ve yatırım yapıyor.
Habere göre; Pekin geleneksel olarak yurtdışına doğrudan askeri müdahaleyi son çare olarak görüyor, ancak Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir askeri üs olduğu iddiasıyla ilgili raporlar, Halk Kurtuluş Ordusu'nun (HKO) Körfez'deki ABD güçlerini ele geçirmeye hazır olabileceğini gösterebilir.
Haber şöyle devam ediyor:
Bir kaynak, Çin'in ulusal gençleşmeyi gerçekleştirme hayalini gerçekleştirme konusunda giderek daha emin ve hırslı hale geldiğini söylüyor. Bu nedenle, dünyadaki artan ekonomik varlığının yanı sıra, küresel gücü ve küresel nüfuzu ilerletme ihtiyacı olduğuna inanıyor.
Güvenlik analistleri, böyle bir yapının hala Çin'in denizaşırı yumuşak güç projeksiyonlarınıaçıklayacağını öne sürüyor.
Bir güvenlik analistine göre, Çin'in Körfez üssüne stratejik bir birlik yerleştirmeye yönelik herhangi bir planının, tüm cephelerde daha büyük ve daha karmaşık ABD askeri üslerinden oluşan karmaşık bir ağla çevrili olacağı için açıkça beyhude olacağını söylüyor.
Ancak Çin'in karar vericilerinin karşı karşıya olduğu en büyük ikilem, Çin'in yurt dışındaki çıkarları hızla büyüdüğü için yurt içinde milliyetçiliğin teşvik edilmesinden kaynaklanıyor.
Evet dünya basınında BAE ve ÇİN arasındaki stratejik ortaklık son olarak bu şekilde yer alırken, belki Sedat Peker’in de neden BAE’de olduğu ve neden BAE’den yayın yaptığı yeniden değerlendirilmeli.
Hatta Dolar Kuru’ndaki artışın aylar önce Katar ile yapılan Swap anlaşmasında niçin 12.500 olarak öngörüldüğü? Artan Dolar kuru ile TL üzerinden satışı olan Varlık Fonu’ndaki stratejik şirketlerin bugün elinde en çok Dolar bulunduran Çin için ne kadar ucuza alındığı da ayrı bir konu.
Elbette Ak Parti iktidarının , Dolar’ın 4-5 ay içinde düşmesini beklemesi, aynı zamanda ABD’nin bir stratejisi olarak bilinirken (Ki Dolar’ın değer kaybı bugün ABD’nin işine gelmektedir) ; Çin’in elindeki Dolarları kalıcı ve stratejik alımlarla coğrafi genişlemeye dönük kullanması ne kadar önemli ve stratejik değil mi?
Peki ya bizim açımızdan durum ne?
Havayolumuzdan, demiryolumuza, limanlarımız ve deniz taşımacılığımıza kadar varlıklarımızın Çin’in eline geçmesinin stratejik önemi hesaplanıyor mu?
Fon’un bizim varlıklarımız için ayırdığı ve Lüksemburg’da kurulan bir ofis üzerinden yöneteceği 60 milyar dolarlık operasyonun hesabının iyi yapılması gerekmiyor mu?
Dolar Kuru ile bir ÜST AKIL oynuyor ise…kihükümet bunu söylüyor. En azından hükümet, Dolar ile ilgili 4-5 ay içinde bir düşüş bekliyor ise (ki bunu ilan ediyor) , niçin satış için o günleri beklemiyor?
Zira bugün 10 milyar Dolara sattığımız stratejik şirketleri, kur düştüğünde Çin’den bir daha geriye alma imkanımız olmayacak! Böylece Çin’in yarın düşecek Dolar’larını niçin hak sahipliğine dönüştürüyoruz?
Soruları arttırabiliriz?
‘İyi de ABD ile bozulan ilişkilere karşı BAE ve Çin neden alternatif olmasın?’ diyenlere saygı duymakla beraber, teslimiyet ve bağımsızlık noktasında itirazımvar.
Ha bir de BAE ve Çin’in ortakları arasında hangi Amerika var dersiniz?
Ve bu Amerikalılar ne yapmak istiyor?
Sonraki yazımızda.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.