Bakanlar Kurulu yetkileri Cumhurbaşkanına devredildi
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için ilk adım atıldı: Hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete'de yayınlandı
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş hakkında ilk yasal düzenleme yapıldı.
Yeni hükümet sistemine yönelik düzenlemelerin yer aldığı 477 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmî Gazete’de yayımlandı.
2 Temmuz'da Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan KHK, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu'nun yetkilerinin Cumhurbaşkanı'na geçiş altyapısını düzenliyor.
Bakanlar Kurulu'nun yetkileri Cumhurbaşkanı'na devredildi
Yeni KHK ile yürürlükteki kanun ve KHK'ların yürütme maddelerinde Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış atıflar Cumhurbaşkanı'na yapılmış sayılacak.
1924 yılından 1960'a kadar çıkarılmış bazı kanunlarda yeralan "İcra Vekilleri Heyeti" ibaresi ile 1963-2017 yıllarındaki bazı kanunlarda geçen "Bakanlar Kurulu" ve "Başbakanlık" ibareleri, "Cumhurbaşkanı" ve "Cumhurbaşkanlığınca" olarak değiştirildi.
Söz konusu düzenlemeyle, yürürlükte bulunan kanun ve KHK'larla 10 Mayıs 2018 tarihli ve 7142 sayılı kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan KHK'ların yürütme maddelerindeki Bakanlar Kurulu ve bakanlara yapılmış olan atıflar, Cumhurbaşkanına yapılmış sayılacak.
Bu KHK'nın yürürlüğe girdiği tarihten önce, değişiklik yapılan kanunların ilgili maddeleri gereğince yürürlüğe konulmuş tüzükler, nizamnameler, Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikler ile diğer işlemler yürürlükten kaldırılmadıkça geçerliliğini sürdürecek.
Cumhurbaşkanı'nın ant içerek göreve başladığı gün yürürlüğe girecek
Yeni KHK'daki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin düzenlemeler, 24 Haziran'da birlikte yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının yemin ederek göreve başladığı tarihte yürürlüğe girecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.