Bankalar tavanla taban arasında dalgalanıyor
Borsa İstanbul'da banka hisselerindeki yüksek oynaklık dikkat çekiyor. Dünkü işlemlerde tavan fiyata yükselen hisseler bugün de taban fiyata yaklaştı. Uzmanlar, iki günlük harekette özel bir neden olmadığına işaret ediyor.
Yüksek enflasyon ortamında alternatifsizliğin de etkisiyle Borsa İstanbul’a yatırımcı ilgisi devam ederken son günlerde bankacılık hisseleri özelindeki yukarı ve aşağı yönlü hızlı hareketler dikkat çekiyor.
Dün Bankacılık Endeksi sert yükseliş göstererek günü yüzde 9,83’lük primle tamamlamıştı. Garanti, Vakıfbank, Halkbank gibi hisseler yüzde 10’a yakın yükselişle tavan seviyelere ulaşmıştı.
Bugünkü işlemlerde ise BIST 100, güne yükselişle başlamasına karşın sonradan gelen satışlar ile oynak bir seyir gözlemlense de 5 bin 408 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bankacılık Endeksi’nde yaşanan sert düşüşler BIST 100 performansında da etkili oluyor.
Toplam işlem hacmi öğlen saatlarinde 63,1 milyar lira düzeyinde gerçekleşirken bankacılık endeksi yüzde 5,31 değer kaybetti, holding endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,31 ile madencilik, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.
TSKB, Şekerbank, Vakıfbank ve Halkbank hisselerinde yüzde 10’a yaklaşan sert kayıplar gözlemlenirken, İş Bankası, Garanti, Yapı Kredi hisselerinde de yüzde 5 ve üzerinde düşüş hareketi takip ediliyor.
Sozcu.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan piyasa uzmanları ise bu durumu özel bir nedene dayandıramazken, oynaklığın yüksek kalabileceğini, Halkbank hisselerine dün getirilen kredili işlem yasağının ise bir panik satışına neden olabileceğini söylüyor.
‘KREDİLİ İŞLEM YASAĞI PANİK YARATTI’
Uluslararası bir aracı kurumun yatırım danışmanı yaptığı değerlendirmede Halkbank hisselerine ilişkin alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi kapsamında şirket paylarına getirilen açığa satış ve kredili işlem yasağının panik satışlarını tektiklemiş olabileceğini söyledi.
Buna karşılık banka hisselerinin ucuz kaldığına dikkat çeken piyasa uzmanı bunun bir düzeltme hareketi olabileceğini, aşağı yönlü hareket sonrası yükseliş trendinin korunabileceğine dikkat çekti.
Uzman ayrıca yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerinde işlem yaparken en çok banka hisselerinden işlem yaptığının altını çizerek, burada yabancı yatırıcıların da alım yönünde bir pozisyonlanmalarının olabileceğini fakat, net alışlarının ocak ayından sonra artabileceğini kaydetti.
Başka bir aracı kurumun yatırım uzmanı ise, bankalarda çok fazla kredili pozisyon bulunduğunu kaydetti ve Halkbank’a uygulanan işlem yasağı kararı sonrası bunun diğer bankalara da yansıdığını aktardı. Uzman, kısa vadede bu oynaklığın sürebileceği uyarısı da yaptı.
‘ÖZEL BİR NEDENİ YOK’
Başka aracı kurumların stratejistleri ve yatırım danışmanları da bu hareketlerin temel bir gerekçe ile açıklanamayacağını, kendilerinin de kurum olarak bir haber akışı ya da kaynağa dayandıramadıklarını dile getirdi.
Banka hisselerindeki ucuzluğu hatırlatan piyasa uzmanı buna rağmen dünki yükselişe ilişkin bir açıklamaları olmadığını, özel bir duruma dayanmadığını ve bu hareketlerin BIST 100 endeksi için de baskı oluşturduğunu kaydetti. Uzman, küresel piyasalarda da resesyon baskıları ve Japonya Merkez Bankası’nın bugün aldığı sürpriz karar ile satışlar olduğunu ifade etti.
Diğer bir piyasa analisti de kurum olarak Kredi Garanti Fonu kapsamında verilecek desteklerin etkili olabileceğini düşündüklerini, ardından yeni yılda BIST 100 endeksine girecek şirketlerin açıklanmasının bir oynaklık yaratabileceğini düşündüklerini ama asıl nedenin bu olmadığını ifade etti.
Dolayısıyla durumu açıklamakta zorlandıklarını bildiren uzman, banka hisseleri özelindeki bu hareketi bir gerekçe ile açıklamanın mümkün olmadığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.