Barajlı HES’ler yine Can Simidi Oldu
Yağışlardaki Artış Türkiye’nin Güneyi ve Güneydoğusunda gerçekleşti. HES’ler Doğalgazla Enerji Üretimindeki Gerilemeyi Dengeledi .
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki yağışlardaki artış Türkiye genelinde farklı bir dağılım gösterdi. SPD Başkanı tarafından yapılan açıklama şöyle:
“1 Ekim 2018- 30 Eylül 2019 dönemini kapsayan 2018-2019 su yılı yağışları geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Bu yıl geçen seneye nazaran kümülatif yağışlarda ortalama %17 artış görüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre bu yağışlardaki artış daha çok Türkiye’nin Akdeniz Kıyıları ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleşti.
Bu bölgelerde bu yıl görülen artış yaz aylarında sadece Adana Mersin ve Muğla’nın bir bölümünde oluşmuş Artışın daha çok yağışlı dönemde gerçekleştiği görülüyor. Bu artışlar özellikle Dicle ve Fırat üzerindeki Barajlı HES’lerdeki üretimin artmasını sağladı.
2018 yılında elektriğin %21’i HES’lerden üretilirken bu yılın ilk 10 ayında bu oran %31.5’e çıktı.Bu artış geçen sene %31 olan Doğalgaz’ın elektrik enerjisi üretimindeki payını %17’ye indirdi.
Yağışlardaki Artış Yurt Genelinde Değil, Bölgesel
2019 su yılında yağışlardaki artışın Türkiye’nin Güney bölgesinde ve ilkbahar aylarında gerçekleştiği görülüyor. Örneğin MGM verilerine göre yağışlar geçen seneye nazaran Doğu Anadolu’da %29 Güneydoğu Anadolu’da ise % 98 oranında artmış. Bu artışlar uzun yılların normal yağışlarının da sırasıyla %18 ve %67 üzerinde.
Depolamalı HES’ler Önemli
İklim değişikliğinin de etkisiyle yağışların şiddetinde, süresindeki farklılaşmalar ve mevsimlerdeki kaymalar suyun depolanabilmesinin önemini arttırıyor. Bu kapsamda özellikle büyük rezervuar hacimli HES’ler kritik önem taşımaya başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.