Bilim dünyasını şaşırtan gelişme: Deneye katılan 18 kanser hastası da iyileşti

Bilim dünyasını şaşırtan gelişme: Deneye katılan 18 kanser hastası da iyileşti

Bilim dünyasında şok etkisi yaratan bir deneye imza atıldı. Kanser hastalarını tedavi etmek amacıyla uygulanan ilaç, 18 hastanın tamamını iyileştirdi.

ABD'nin New York kentinde yer alan Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nin deneyi bilim dünyasını şaşırttı.

İlaç devi GlaxoSmithKline (GSK) sponsorluğunda yapılan deney, kanser tedavisinde birçok hastaya ümit verdi.

Hastaların hepsi iyileşti

Yeni bir Kolorektal Kanser(kalın bağırsak ve rektum) ilacı denemelerine katılan 18 hastanın tamamının iyileştiği açıklandı. Doktorlar fizik muayene, endoskopi, PET veya MRI taramalarında hastalığa dair hiç bir belirti kalmadığını belirtti.

Çalışma şimdilik 18 kişiden oluşan küçük bir grup üzerinde yapıldığı için daha büyük deneyler yapılması gerekiyor ancak haber yine de bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.

Oyunun kuralları değişiyor

Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nde onkolog Dr Luis Diaz 'bunun kanser tarihinde ilk kez gerçekleştiğine' dikkat çekerek "Sonuç gerçekten heyecan verici. Bu ileriye doğru atılmış büyük bir adım" dedi Aynı zamanda Beyaz Saray Kanser Danışma Kurulu'nun bir üyesi olan Diaz yaptıkları deneyin küçük olmasına rağmen oyunun kurallarını değiştireceğini söyledi ve müjdeli haberi verdi: "Şimdi aynı yöntemin diğer kanserlerde etkili olup olmadığını araştırıyoruz"

California Üniversitesi'nden kolorektal kanser uzmanı olan Dr. Alan P. Venook sonucun bir ilk olduğunu açıkladı ve "Her hastada tam bir remisyon duyulmamış şey” dedi.

Doz başına 11 bin dolara mal oldu

Hürriyet'te yer alan habere göre 'Dostarlimab' adı verilen yeni ilaç kanser hücrelerinin maskesini kaldırarak bağışıklık sisteminin onları tanımasını ve yok etmesini sağlıyor.

Tedavi, hücrelerin DNA'daki hasarı onarmasını önleyen bir gen mutasyonunu paylaşan tümörler için uygulandı. Bu mutasyonlar çalışmaya katılanlar da dahil tüm kanser hastalarının yaklaşık yüzde 4'ünde görülüyor. İlacın verildiği 18 hasta kolorektal kanser için öncesinde kemoterapi ve ameliyat gibi tedaviler almamıştı.

İlaç hastalara altı ay boyunca her üç haftada bir verildi ve doz başına yaklaşık 11 bin dolara mal oldu. Hastaları 12 ay boyunca takip eden araştırmacılar sürecin sonunda yaptıkları taramalarda kansere dahil hiçbir belirti göremedi.

Hastalar yorucu ve tehlikeli bir tedavi sürecinden kurtulmuş oldu

Araştırmanın raporu New England Journal of Medicine'de yayınlandı. Makalede "Çalışmaya katılan hastaların hiçbiri kemoterapi almamış, ameliyat olmamıştı. İlacın kullanımı ve takibi sırasında hiçbir hastada ilerleme ya da nüksetme görülmedi" ifadeleri yer aldı. Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi'nden çalışmaya katılan bir başka onkolog Dr Andrea Cercek deney sonucunda iyileşen hastaların "Aman Tanrım, radyasyon veya ameliyat ile kaybetmekten korktuğum tüm vücut fonksiyonlarımı koruyabiliyorum" diye sevinç gözyaşları döktüklerini anlattı.

New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırma raporuna göre, kolorektal kanser hastaları kemoterapi ve ameliyat gibi uygulanan tedavilerin yan etkisi olarak bağırsak, idrar ve cinsel işlev bozuklukları ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Yapılan deneyde hastaların tümü daha tehlikeli ve daha yorucu bir tedavi sürecinden kurtulmuş oldu. Çalışmaya katılan hastaların yaklaşık yüzde 20'si ilacın yan etkileri ile karşı karşıya kaldı. Ancak söz konusu yan etkiler kolayca yönetildi.

Bir mucize ilan etmek için henüz çok erken

Çalışma he ne kadar çığır açıcı olsa da doktorlar kanser için mucize bir ilaç bulunduğunu ilan etmek için henüz çok erken olduğunu biliyorlar. Şimdi araştırmanın genişletilmesi ve daha geniş katılımlı deneylerin yapılması planlanıyor.

Sonucun başarılı olacağını düşünmüyordu

Çalışmaya katılan ilk hasta olan 38 yaşındaki Sascha Roth 2019 yılında teşhis almasından sonra komoterapiye başlayacaktı ancak bir arkadaşının ısrarı üzerine Memorial Sloan Kettering'e gitti ve Dr. Philip Paty ile görüştü.

Dr. Paty, genç kadına kanserinin kemoterapiye engel olacak bir mutasyon içerdiğini söyledi. Roth böylece deneye katılmayı kabul etti ancak sonucun başarılı olacağına inanmıyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler