BİLİM İNSANLARI, ALZHEMIER HASTALIĞINI %99'DAN BÜYÜK BİR OLASILIKLA TAHMİN EDEBİLEN DERİN ÖĞRENİME DAYALI BİR YÖNTEM GELİŞTİRDİ

BİLİM İNSANLARI, ALZHEMIER HASTALIĞINI %99'DAN BÜYÜK BİR OLASILIKLA TAHMİN EDEBİLEN DERİN ÖĞRENİME DAYALI BİR YÖNTEM GELİŞTİRDİ

Litvanya’daki Kaunas Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, Alzhemier hastalığının muhtemel başlangıcını beyin görüntülerine bakarak yüzde 99’dan büyük bir olasılıkla tahmin edebilen derin öğrenime dayalı bir yöntem geliştirdi.

138 denekten alınan işlevsel MRI görüntüleri analiz edilirken geliştirilen yöntem; isabet oranı, hassasiyet ve özgüllük yönünden daha önce geliştirilen yöntemlerden daha iyi verim sunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre demans vakalarının yüzde 70’e kadarına katkıda bulunan Alzhemier hastalığı, en sık görülen demans sebebi. Dünya çapında yaklaşık 24 milyon kişiyi etkileyen bu durumun, her 20 yılda bir iki katına çıkması bekleniyor. Toplumsal yaşlanma sebebiyle hastalık, önümüzdeki yıllarda masraflı bir sağlık yükü haline gelecek.

Kaunas Teknoloji Üniversitesi Enformatik Fakültesi Multimedya Mühendisliği Bölümü’nde araştırmacsı olan Rytis Maskelinas şöyle aktarıyor: “Dünya çapındaki tıp uzmanları, erken Alzhemier teşhisine yönelik farkındalığı artırmaya çalışıyor çünkü bu durum, hastalıktan etkilenen kişilerin tedaviden fayda görme şansını artırıyor. Nijerya’dan gelen ve danışmanı olduğum doktora öğrencisi Modupe Odusami’ye konu seçerken en önemli meselelerden biri de buydu.”

Olası Alzhemier’ın ilk işaretlerinden biri de, normal yaşlanma sebebiyle beklenen bilişsel gerileme ile demans arasındaki aşama olan hafif bilişsel yetersizlik (MCI). Maskelinas’a göre işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemiyle, önceki araştırmalara dayalı olarak beynin Alzhemier başlangıcıyla ilişkilendirilebilen bölgeleri belirlenebiliyor. MCI’nin en erken aşamaları, çoğu zaman neredeyse hiç açık bir belirti göstermiyor fakat bir hayli vakada nöro görüntüleme yöntemiyle tespit edilebiliyor.

fMRI görüntülerinin el ile analiz edilerek Alzhemier’la ilişkili değişimlerin belirlenmesi kuramsal açıdan mümkün olsa da, özel bilgi gerektiriyor ve zaman alıyor. Derin öğrenim ve diğer yapay zeka yöntemlerinin uygulanması, bu süreci önemli derecede hızlandırabilir. MCI niteliklerinin bulunması, hastalığın mevcut olduğu anlamına gelmeyebilir çünkü bunlar diğer alakalı hastalıkların belirtisi de olabilir. Daha çok bir gösterge niteliği taşıyan bu durum, bir tıp uzmanının değerlendirmesine yönelmek üzere olası bir yardımcı görevi görüyor.

Bulgular Diagnostics bülteninde yayımlandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler