Doğan Satmış
Bir bilen İSMEK’teki sorunları anlatıyor
İSMEK İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sanat ve Meslek Eğitimi kurslarının kısaltması. Bugüne kadar on binlerce kişiye eğitim verildi. İşsizliğin yüksek, eğitimin yetersiz olduğu bir ülkede önemli bir işlevi var İSMEK’in.
23 yıldır faal olan İSMEK ayrıca özellikle ev kadınlarının evden çıkmaları için de bir seçenek sunuyor. Yani belli başlı konuları öğretmenin dışında sosyal bazı avantajları da var. Aklınıza gelecek her konuda kurs veriyor İSMEK. Bilgisayardan, lisana, yemek yapmaktan el işine her alanda hiçbir ücret ödemeden kendinizi eğitebiliyorsunuz.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Ekrem İmamoğlu kazandıktan sonra İSMEK’te sorunlar yaşanmaya başlandığı duyuldu. Öğrenciler kurs bulamamaktan, öğretmenler de işlerinden olmaktan şikayetçi oldular. Yakından bildiğim, tek başına yaşayan ve bu şekilde çocuklarını yetiştiren bir kadın öğretmen işini kaybetti. Emekli maaşı dışında İSMEK’ten kazandığı para olmayınca zor durumda kaldı. Facebook’taki “İSMEKLİYİZ.BİZ” grubunda da bu sorunlar dile getirildi, kursların azaldığı, öğretmenlerin ayrıldığı yoğun bir şekilde yazıldı.
Uzun yıllardır İSMEK’e giden ve burada bilgisayarla ilgili ne kadar kurs varsa, hepsini bitiren bir arkadaşıma, İSMEK’te neler olduğunu sordum. O da anlattı. Kendisinden izin almadığım için adını yazmayacağım ama bu arkadaşımın bir “İSMEK dostu” olduğunu söylemeliyim. İşte ona yönelttiğim İSMEK’le ilgili sorular ve yanıtları.
İSMEK’te neler oldu, niye sorunlar yaşanıyor?
“İSMEK’te birkaç sorun var. Öncelikle öğretmen konusu. İSMEK’te kadrolu öğretmenler de var, sözleşmeli öğretmenler de var. 1 yılın sonunda tüm bu sözleşmeler yenileniyor. Ekrem İmamoğlu seçilince, yeni yılın öğretmen sözleşmeleri yenilenmedi. İhale de açılmadı, çünkü öğretmenler ihale ile alınıyordu. Bu yüzden sözleşmeli öğretmenler açıkta kaldı. Öğretmen olmadığı için bazı dersler kapandı. Bazı branşlarda kurs kalmadı. Yani öğrenci kurs bulamaz oldu.
İkinci bir sorun da şube binaları konusu. Bazı şubeler depreme dayanıksız bina denilerek boşaltıldı, Yerine yenisi açılmadı. Örneğin Maltepe’de İSMEK’e devam eden kursiyerler, Fatih’e gelmek zorunda kaldı. Öğretmen ve kurs sayısı da azaldığı için fazla öğrenci de alınamadı. Bu yüzden birikme oldu. Sınırlama getirildi. Kısaca mekan azaldı, öğretmen azaldı, dersler azaldı, branşlar azaldı.”
Peki seçimden bu yana epey zaman geçti, sorunlar neden hala çözülemedi?
“Evet sorunlar maalesef çözülemedi. Çünkü ihale yapılmış değil. Yeni öğretmen alımı yapılmadı. Bu yüzden devam ediyor. Şubelerin azalmasının bir nedeni de eski şubelerin AKP binalarıyla yan yana ve iç içe olmasıydı. Bu tür şubeler de kapatıldı. Kayıt için çok talep olduğundan şube ve öğretmen az olduğu için talep karşılanamıyor. Eskiden kayıt yapan kurs değişebiliyordu, şimdi onu pek yapamıyor. Kayıt silmeyi kapattılar. Güzel uygulamalar da geldi. Mesela bilgisayar ve Fransızca öğrenmek istiyorsunuz, iki branş seçersin ama aynı okulda olması zorunluydu, şimdi o kalktı. İstediğin okuldan seç, bu bir avantaj.”
“Ocak ayından itibaren başlayacak yeni dönemde sorunlar çözülecek mi?”
“Ocak ayınca düzelme ihtimali var ancak henüz hareket yok. Öğretmen alımı için hala ihale açılmadı. Belki Haziran'dan sonra bir yenilenme olacak.”
İSMEK’e gidenlerin iş bulmaları kolaylaşıyor mu?
“Evet, bu konuda daha avantajlı hale geliyorlar. İş şansları artıyor.”
Umarım İSMEK’le ilgili sorunlar yakında biter, sistem yine en uygun şekilde çalışmaya başlar. Milyonlarca işsizi olan bir ülkede bu tür kurumların ara vermeden tam kapasite çalışması gerekiyor.