Bosna Hersek'in Osmanlı Mirası Çarşısındaki Sebil Çeşmesi Havadan Görüntülendi
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Osmanlı mirası tarihi Başçarşı'daki Sebil çeşmesinin havadan görüntüleri çekildi
Saraybosna'nın kalbi konumundaki tarihi Osmanlı mirası Başçarşı'nın dronla çekilen görüntülerinde, 1753'te Mehmet Paşa Kukavica tarafından yaptırılan tarihi Sebil çeşmesi ve Başçarşı'nın daimi ziyaretçilerinden güvercinler yer aldı.
Çıkan yangında 1852'de hasar gören ve 1891'de yeniden inşa edilen Sebil, tarihi çarşıda yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çektirmek için seçtikleri nokta olarak biliniyor.
Ülkede yaşanan 1992-1995'teki savaş sırasında yoğun bombardıman altında kalan, Osmanlı medeniyetinin kültürel ve mimari özelliklerini taşıyan tarihi çarşıdaki Sebil, ahşap mimarisi ve iki tarafındaki sürekli akan çeşmeleriyle ziyaretçilerin sıkça uğradığı "şehrin sembolü" vasfını aldı.
Başçarşı'nın Türkçe kökenli isimli sokakları
Dar sokaklara, bakırcılar çarşısına, hediyelik eşyaların satıldığı tek katlı dükkanlara, kafe ve restoranlara ev sahipliği yapan Başçarşı'da birçok önemli eser inşa eden dönemin Bosna Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey'in yaptırdığı cami, medrese, hanikah ve imarethane gibi yapılar da yer alıyor.
Turistlerin şehirde en çok ziyaret ettiği, 16. yüzyılda kurulan meşhur Başçarşı'nın sokakları, Türkçe kökenli isimleri ve tarihi dokusuyla adeta Osmanlı ruhunu bugüne taşıyor.
Her köşesinde Osmanlı izine rastlanan Saraybosna'da, 19. yüzyılın sonlarına doğru farklı zanaat kollarında yaklaşık 30 esnaf çarşısı bulunduğu bilinirken, tarihi Başçarşı'da bugün de isimlerini zanaatlardan almış kazancılık, abacılık, çizmecilik, kuyumculuk, aşçılık ve kürkçülük gibi sokak adlarını görmek mümkün.
Başçarşı ayrıca Saraybosna'nın en merkezi mevkilerinden olan modern Ferhadiye Caddesi'ne bağlanıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.