Burdur'da Retina Rahatsızlığı Olan Deve Kök Hücre Tedavisi Olacak
Burdur’da retina rahatsızlığı tespit edilen 7 yaşındaki erkek deve için kök hücre tedavisi süreci başlatılırken bu uygulama, Türkiye'de ilk kez hayata geçirilecek.
Burdur'da güreş devesi olarak yetiştirilen hayvan, Aydın’dan katarakt şüphesiyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne getirildi.
Devenin muayene ve tetkiklerinde, gözündeki rahatsızlığın retinadan kaynaklandığı belirlendi.
Türkiye'de bir deveye yönelik bu kapsamda ilk kez uygulandığı belirtilen tedavide, hayvanın kendi kanından elde edilecek öncü hücrelerin kullanılması planlanıyor.
RETİNA FONKSİYONLARI DEĞERLENDİRİLDİ
Yaklaşık 1 haftadır gözetim altında tutulan devenin genel sağlık ve göz muayeneleri yapıldı. Retina bölgesindeki rahatsızlığın ayrıntılı incelenmesi için renkli ultrasonografi ve anjiyografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanıldı.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UYGULANACAK
Ayrıca MAKÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde, retina fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla, retinanın elektriksel aktivitesini ölçen elektroretinografi yöntemi kullanıldı. Doç. Dr. Harun Çınar, devenin katarakt şüphesiyle getirildiğini, yapılan tetkikler sonucunda retina rahatsızlığının tespit edildiğini belirterek Dr. Öğr. Üyesi Emine Kübra Bilir ile birlikte kök hücre tedavisi uygulanmasına karar verdiklerini söyledi.

TEDAVİNİN 1-2 AY SÜRMESİ BEKLENİYOR
Dr. Öğr. Üyesi Bilir, tedavide devenin kendi kanından elde edilecek progenitör (öncü) hücrelerin kullanılmasının planlandığını aktardı.
Gerekli örneklerin alındığını ve tedavi sürecinin devam ettiğini belirten Bilir, devenin sağlığına kavuşması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Tedavi sürecinin yaklaşık 1-2 ay sürmesinin öngörüldüğü, sürenin yapılacak değerlendirmeler ve elde edilecek sonuçlara göre değişebileceği belirtildi.
Çalışmadan elde edilecek bulguların, develerde retina rahatsızlıklarının tedavisine yönelik araştırmalara katkı sağlaması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.