Büyük İsrail Depremini Yeniden Düşünmek

Deprem, acıların belki de en büyüklerinin yaşandığı bir doğa olayı. Öyle ki yazılı tarihte bilinen büyük depremlerde ne kadar insanın öldüğü ve geride çok büyük travmatik durumlar bıraktığı hepimizin en derinden hissettiği bir acı.

Duygudan Akla geçmek :

Hadi şimdi hep birlikte depremlerin oluşum sebeplerine kısa bir bakış atalım.

Bilim insanlarının araştırmalarına göre depremler:

Yerkabuğunda biriken enerjinin aniden açığa çıkması sonucu oluşan sarsıntılardır. Depremlerin oluşumu hakkında farklı teoriler geliştirilmiştir. Bu teoriler, depremlerinmeydanagelmemekanizmalarınıaçıklamayaçalışırvejeolojinintemelkonularındanbiridir.

Elastik Geri Tepme Teorisi :

Depremlerin, yerkabuğunda biriken gerilmelerin bir noktada kırılmaya yol açtığında oluştuğunu savunur. Bu süreç, elastik bir bandın gerilip ardından aniden serbest bırakılmasıyla karşılaştırılabilir.

  1. Tektonik Plaka Teorisi :Bu teori, Dünya'nın dış katmanının (litosfer) büyük tektonik plakalar halinde olduğunu ve bu plakaların hareketlerinin depremlere neden olduğunu savunur.
  2. Sıvılaşma ve Deprem Teorisi :Bu teori, deprem sırasında suya doygun kumlu zeminlerin sıvılaşarak zeminin taşıma kapasitesini kaybetmesiyle oluşan depremleri açıklar.
  3. Volkanik Deprem Teorisi :Volkanik depremler, volkanik faaliyetler sırasında magma hareketleri nedeniyle oluşur.
  4. Jeotermal Aktivite ve Deprem Teorisi :Bu teori, yerkabuğundaki jeotermal enerji çıkışlarının ve su hareketlerinin depremlerle ilişkili olabileceğini öne sürer.
  5. Yapay Deprem Teorisi : Bu teori çeşitli teknikler kullanılarak yapay depremler oluşturulabileceğini öne süren bir teoridir. Kimi zaman çeşitli filmlere konu olan komplo teorilerinin vazgeçilmez bir sahası olarak da öne çıkmaktadır. Ve pek tabi iki insanlığın ilgisini çekmekte. Kim bilir belki de bu teknoloji bir gerçektir.

Peki tarihte bugünkü İsrail’ in de bulunduğu coğrafyanın, aktif tektonik hatlar üzerinde yer aldığından tarih boyunca bir çok büyük depreme sahne olduğu ve bu depremler, çoğunlukla Suriye - Afrika Büyük Rift Vadisi (Dead Sea Transform Fault) boyunca meydana geldiğini de yine bilim insanları bizlere söylemektedir.

Bugünkü Suriye Hama şehrinden akabe körfezine uzanan doğrusal hatta gerçekleşecek ve İsrail’i yerle bir edecek bir büyük yıkıcı deprem beklendiği de yine bilim insanlarının bize bildirdiği bir gerçek. Hatta İsrail’ in bir kısmının depremin yıkıcılığı sebebiyle kara parçasından kopabileceği de iddialar arasında.

İşte bu hat üzerinde tarihte kaydedilen büyük depremlerden bazıları:

  1. M.S 31 - Judea Depremi
  2. M.S 363 - Galilee Depremi
  3. M.S 749 - BüyükDeprem
  4. M.S 1033 - Galilee Depremi
  5. M.S 1068 - FilistinDepremi
  6. M.S 1837 - Safed Depremi
  7. M.S 1927 - Jericho Depremi
  8. M.S 1995 - KızıldenizDepremi

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.